ua en ru

Прибуток світових авіакомпаній в 2012 р. знизиться в два рази - до 4,1 млрд дол., - IATA

IATA (Міжнародна організація повітряного транспорту) прогнозує, що прибуток авіакомпаній в світі в 2012 р. складе 4,1 млрд дол. Про це повідомив журналістам генеральний директор і президент IATA Тоні Тейлер в ході міжнародної телефонної конференції.

За його словами, колишній прогноз IATA по прибутку на 2012 р. становив 3 млрд дол. Тейлер нагадав, що прибуток авіакомпаній в світі в 2011 р. склав 8,4 млрд дол. Таким чином, в 2012 р. очікується зниження прибутку в два рази по відношенню до 2011 р. При цьому, за його словами, в Європі в 2012 р. прогнозується збиток авіакомпаній у розмірі 1,2 млрд дол., тоді як попередній прогноз становив 1,1 млрд дол. збитків. У Північній Америці очікується прибуток на рівні 1,9 млрд дол.

За словами Тейлера, на рентабельність авіакомпаній впливає безліч факторів, причому одним з найбільш істотних є вартість авіапалива. В даний час авіакомпанії витрачають на паливо 208 млрд дол. в рік. При цьому ціна нафти становить 110 дол. за барель. Тейлер зазначив, що така ціна нафти збережеться до кінця 2012 р.

У свою чергу, генеральний директор IATA в Росії і СНД Дмитро Шамраєв додав, що на прибутковість авіакомпаній також впливає система плати за викиди парникових газів. Нагадаємо, з 1 січня 2012 р. в Європі почала діяти нова система торгівлі квотами на викиди в атмосферу - EU Emission Trade System (EU ETS). Авіацію включили в цю систему директивно в 2008 р., але система почала працювати лише зараз. Із загального обсягу річних квот 85% буде виділятися безкоштовно у відповідності з потребами авіакомпаній, а решта 15% виставлятимуться на аукціони. Перевищення безкоштовних квот без придбання додаткових буде коштувати 100 євро за кожну тонну вуглекислого газу і каратися аж до заборони польотів над Європою.

Читайте також: Сенат США заборонив американським авіакомпаніям платити мита за викид парникових газів в ЄС