ua en ru

Президент вніс свої пропозиції до заветованого закону про держзакупівлі

Президент України Віктор Янукович вніс до парламенту свої пропозиції до заветованого ним закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань державних закупівель" (№ 7532 від 31.12.2010 р.). Насамперед, Президент наполягає на тому, що ухвалений документ не відповідає Конституції та європейським стандартам проведення тендерів.

Зокрема, глава держави у своїх поправках до закону вважає недоцільним розширювати перелік товарів, робіт і послуг, на які не поширюється дія закону, оскільки це може призвести до обмеження конкуренції та неефективного використання бюджетних коштів.

Крім того, Верховній Раді Президент запропонував:

- повернути під дію закону закупівлю товарів і послуг для забезпечення проведення офіційних прийомів, для установ виконання покарань, для проведення гастролей і кінозйомок;

- окремим законом врегулювати закупівлю освітніх послуг за кордоном;

- звільнити від тендерів операції НБУ з валютними резервами, платні державні послуги, оренду приміщень держустанов, юридичні послуги по захисту прав Україною за кордоном і авіаперевезення офіційних осіб;

- відмовитися від обов'язкового страхування закупівлі вартістю більше 10 млн грн;

- повернути тендерні зобов'язання трьом групам держпідприємств: ті, що отримують податкову пільгу; звільненим від сплати боргу за соцвнесками; ті, що отримують бюджетну допомогу, наприклад у вигляді компенсації витрат абовідшкодування відсотків по кредиту.

- повернути під дію закону закупівлю (фактично за спрощеною процедурою в одного постачальника) послуг електро-, тепло-, водопостачання і централізованого опалення.

Нагадаємо, 14 червня ц.р. Президент ветував закон про держзакупівлі у одного учасника.