ua en ru

Президент Тунісу оголосив умови видачі Лівії колишнього прем'єр-міністра Джамахірії

Президент Тунісу Мансиф аль-Мурзуки в ході офіційного візиту до Лівії обговорив умови екстрадиції колишнього прем'єр-міністра Народної Лівійської Джамахірії Багдаді Аль-Махмуді, що знаходиться в Тунісі, повідомляє Associated Press. В ході переговорів аль-Мурзуки зажадав гарантій того, що судовий процес над Аль-Махмуді буде чесним.
На прес-конференції Президент Тунісу повідомив, що екс-прем'єр буде переданий владі Лівії тільки після того, як в країні буде завершений процес створення демократичних інститутів і нового уряду. За його словами, на даний момент в новій Лівії просто не існує судового органу, який міг би вести цей процес.
Нагадаємо, що в жовтні 2011 р. туніський апеляційний суд прийняв рішення дозволити екстрадицію в Лівії екс-прем'єра Джамахірії Багдаді аль-Махмуді. Нова влада Лівії його звинувачує у злочинах, пов'язаних з корупцією і перевищенням посадових повноважень, під час перебування на посаді прем'єра. Аль-Махмуді залишив Лівію в ході громадянської війни, але зберіг вірність лідерові Джамахірії Муаммару Каддафі. Він ховався в сусідньому Тунісі, а 22 вересня 2011 р. був заарештований.
Громадянська війна в Лівії спалахнула на тлі подій "арабської весни" в березні 2011 р. Пізніше в рамках резолюції ООН до повстанців приєдналася авіація НАТО. Наприкінці серпня повстанцям вдалося відбити в військ Каддафі столицю Лівії м. Тріполі, а в жовтні був зайнятий останній оплот старого режиму - місто Сірт. 20 жовтня 2011 р. в Сирті був узятий в полон, а після і убитий сам Каддафі.