ua en ru

Президент Сербії оголосив про арешт Горана Хаджича

Президент Сербії Борис Тадіч офіційно оголосив про арешт останнього з розшукуваних Міжнародним трибуналом злочинців Горана Хаджича - колишнього президента самопроголошеної Республіки Сербська Країна (на території Хорватії). З відповідною заявою Тадич виступив в ході термінової прес-конференції в Белграді, повідомляє РБК з посиланням на сербську телерадіокомпанію B92.
Раніше сьогодні повідомлялося, що сербська поліція заарештувала Хаджича. Цю інформацію підтвердив неназваний представник сербської влади. Хаджич був затриманий неподалік від будинку родичів в районі Фрушка-гора на північ від Белграда.
За словами Тадіча, Сербія виконала свої зобов'язання як з юридичної, так і з моральної точок зору.
Хаджич, якому зараз 52 роки, перебував у бігах з 2004 р. Міжнародний трибунал по колишній Югославії (МТКЮ) інкримінує йому військові злочини і злочини проти людяності, вчинені в 1991-1993 рр.., Коли Хаджич був лідером хорватських сербів, включаючи "переслідування людей на підставі політичних, расових чи релігійних відмінностей, вбивства, тортури, депортації і насильницьке переміщення ".
Хаджич став останнім з розшукуваних Гаазьким трибуналом югославських злочинців після того, як в травні 2011 р. в Сербії був заарештований екс-командувач армією боснійських сербів Ратко Младич. Наприкінці червня поточного року Рада Безпеки ООН закликала країни колишньої Югославії надати максимальне сприяння Міжнародного трибуналу в залученні до суду Хаджича.
Раніше Євросоюз заявляв, що Сербія зможе вступити в блок тільки тоді, коли будуть спіймані і передані міжнародному правосуддю останні військові злочинці колишньої Югославії.