ua en ru

Президент РФ ратифікував угоду з Туреччиною про будівництво і експлуатацію АЕС на майданчику "Аккую"

Президент РФ Дмитро Медведєв підписав закон про ратифікацію угоди між урядом РФ і урядом Туреччини про співробітництво у сфері будівництва та експлуатації атомної електростанції (АЕС) на майданчику "Аккую" у Туреччині. Про це повідомляє РБК з посиланням на прес-службу Кремля.
Закон був прийнятий Державною думою 19 листопада 2010 р. і схвалений Радою Федерації 24 листопада 2010 р.
Угодою, яка була підписана 12 травня 2010 р. у м.Анкара, визначаються основні напрямки, принципи та умови щодо реалізації проекту АЕС "Аккую". Проект передбачає спорудження в Туреччині російськими організаціями чотирьох енергоблоків по російському дизайну. Для цього в Туреччині буде заснована проектна компанія, 100% акцій якої спочатку будуть володіти організації, уповноважені російською стороною.
Проектна компанія при необхідній підтримці російської і турецької сторін забезпечить введення в комерційну експлуатацію чотирьох блоків станції. При цьому турецька державна енергетична компанія "Теташ" гарантує купівлю у проектної компанії 70% електроенергії, що виробляється на АЕС з моменту початку комерційної експлуатації по блоках 1 і 2, і 30% - по блоках 3 і 4 за середньозваженою ціною 12,35 центів США за 1 кВт / год. Іншу електроенергію проектна компанія буде реалізовувати на вільному ринку.
Всі податки і збори, пов'язані з проектуванням і спорудженням АЕС в Туреччині, передбачається стягувати відповідно до законодавства російської і турецької сторін, а також з урахуванням угоди між урядом РФ і урядом Турецької Республіки про уникнення подвійного оподаткування стосовно податків на доходи.