ua en ru

Президент підписав низку законів, прийнятих 16 січня Радою

Президент України Віктор Янукович сьогодні підписав низку законів, схвалених Верховною Радою (ВР) 16 січня 2014 р.

Президент України Віктор Янукович (на фото) сьогодні підписав низку законів, схвалених Верховною Радою (ВР) 16 січня 2014 р. Про це повідомляє прес-служба Президента України (відео).

Звернемо увагу, сьогодні Янукович підписав закон №719-VII "Про Державний бюджет України на 2014 рік".

Серед іншого, Янукович підписав закон №721-VII "ПРО внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян". Закон вводить зміни законодавства про судоустрій, якими посилені заходи безпеки відносно суддів, членів їх сімей, працівників суду, працівників правоохоронних органів, спрощена процедура притягнення до адміністративної відповідальності за прояви неповаги до суду. Також вводяться зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за дії, пов'язані з порушенням нормального функціонування транспорту, порушення правил проведення зборів, вуличних походів, невиконанням вимог компетентних державних органів. У той же час, зміни до Кримінального кодексу передбачають встановлення відповідальності за екстремістську діяльність, збільшення відповідальності за злочини пов'язані з порушенням громадського порядку, втручання в роботу судових та правоохоронних органів. Крім того введено додаткову відповідальність у сфері інформаційних відносин, в тому числі за наклеп і втручанні в роботу державних електронних інформаційних ресурсів і систем.

Також Президент підписав закон №722-VII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за вчинення адміністративних правопорушень під час проведення футбольних матчів".

Закон №723-VII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі", підписаний Януковичем, впроваджує автоматичну фото - і відеофіксацію наступних правопорушень: перевищення обмежень швидкості руху, проїзд на заборонний сигнал регулювання дорожнього руху; порушення встановленої для транспортних засобів заборони рухатися тротуарами чи пішохідними доріжками; виїзд на смугу зустрічного руху, порушення правил руху через залізничні переїзди. У разі фото - та/або відеофіксації одного із зазначених правопорушень посадова особа ДАІ на підставі даних автоматизованої інформаційної системи зазначеного підрозділу встановлює особу, за якою зареєстровано відповідний транспортний засіб.

Зазначимо, що Янукович підписав закон №724-VII "Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України".

Також, Президент підписав закон №725-VII "Провнесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо заочного кримінального провадження". Законом вносяться зміни до Кримінально-процесуального кодексу України, якими встановлюється, що заочне кримінальне провадження буде здійснюватися у разі, якщо підозрюваний або обвинувачений у вчиненні кримінального правопорушення ухиляється від прибуття на виклик до органу попереднього розслідування або суду і при цьому здійснення кримінального провадження визнано можливим при його відсутності; здійснюється з урахуванням загальних положень і з дотриманням всіх процесуальних гарантій для підозрюваного або обвинуваченого; заочне кримінальне провадження має право в будь-який момент прибути для безпосередньої участі в кримінальному провадженні, що має наслідком його здійснення в загальному порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України; також здійснюється з метою недопущення порушення прав і свобод підозрюваного або обвинуваченого пропонується передбачити, що під час здійснення кримінального заочного виробництва участь захисника такої особи є обов'язковим.

Серед іншого, Президент підписав закон №726-VII "Про внесення зміни до Закону України "Про безоплатну правову допомогу" щодо відтермінування вступу в силу положень пункту 6 розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" та №727-VII "Про внесення зміни до статті 197 Податкового кодексу України про звільнення від обкладення податком на додану вартість операцій з ввезення на митну територію України природного газу".

Зазначимо, що згідно з останнім, дополнняется стаття 197 Податкового кодексу України пунктом 197.22, відповідно до якої звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення на митну територію України природного газу.

Також Януковичем підписано закон №728-VII "Про внесення зміни до статті 297 Кримінального кодексу України щодо відповідальності за осквернення або руйнування пам'ятників, споруджених в пам'ять тих, хто боровся проти нацизму в роки Другої світової війни радянських воїнів-визволителів, учасників партизанського руху, підпільників, жертв нацистських переслідувань, а також воїнів-інтернаціоналістів та миротворців" і закон №729-VII "Про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за заперечення або виправдання злочинів фашизму", а також закон №731-VII "Про внесення змін до Закону України "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування і покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань".

Нагадаємо, що сьогодні Янукович своїм указом № 10/2014 від 17 січня 2014 р. звільнив Сергія Льовочкіна з посади глави Адміністрації Президента України.