ua en ru

Президент корпорації "Укрбуд": найнадійніші заощадження - в квадратних метрах

Падіння цін на столичну нерухомість вже досягла дна і причин для подальшого зниження вартості квартир немає. Про це в інтерв'ю розповів президент Української державної будівельної корпорації "Укрбуд" Максим Микитась, передає прес-служба "Укрбуду".

"Криза змінила переваги клієнтів і основною популярністю зараз користуються невеликі квартири економ-класу. Ми будуємо в різних сегментах, але більшість будинків - це економ+, тобто краще співвідношення ціна/якість, і зараз такі квартири найбільш затребувані. Тим більше криза показала, що найбільш надійні заощадження - в квадратних метра", - зазначив Максим Микитась.

Запропонувати вигідну ціну можуть лише великі компанії. "Укрбуд" контролює собівартість завдяки практично замкнутому циклу будівництва - від проектування до продажу нерухомості. Але при покупці потрібно бути максимально уважним, особливо коли ціна дуже приваблива.

"Важливо розуміти: якщо вам пропонують ціну нижче ринкової на 30-40 відсотків, ви маєте справу з шахраями! Дуже привабливу ціну, можуть забезпечити лише ті, хто продає квартири в так званих самостроях, які зводяться взагалі без документів і навряд чи колись будуть введені в експлуатацію, а це означає, що будинок залишиться без опалення, води, світла", - підкреслив Максим Микитась.

За його словами, звертати увагу потрібно на репутацію забудовника, кількість об'єктів, на те, скільки будинків введено в експлуатацію і немає з цим проблем. Також можуть допомогти публічні реєстри, в яких можна знайти і цільове призначення землі, і її власників, і містобудівні обмеження.

За словами президента корпорації, пережити кризу шанси є тільки у великих забудовників, не обтяжених валютними кредитами і які здатні запропонувати вигідні програми розстрочки і кредитування. Пан Микитась вважає, що галузі не загрожує проблема надвиробництва, навпаки назріває необхідність оновлення житлового фонду столиці: "У нас маса хрущовок, які застаріли не тільки морально, але і технічно. Це величезний пласт роботи для архітекторів і будівельників".

Як повідомлялося раніше, "Укрбуд" планує до кінця поточного року здати більше 350 тис. кв. метрів житла в різних районах столиці.