ua en ru

Президент Італії відкинув можливість зміни вироку Берлусконі

Президент Італії Джорджо Наполітано 13 серпня 2013 р. заявив, що вирок суду, за яким колишній прем'єр-міністр країни Сільвіо Берлусконі був визнаний винним у шахрайстві і засуджений до 4 років в'язниці, не підлягає скасуванню. Він також застеріг нинішній кабінет міністрів країни від можливості виникнення урядової кризи у зв'язку з засудженням Берлусконі, передає Reuters.

"Ніякий остаточний вирок, а рівно і неминучість його виконання не можуть і не повинні стати приводом до цього", - сказав президент Італії, маючи на увазі нестабільну політичну ситуацію в країні, коли крихка коаліція правих і лівих в уряді Енріко Летте, пропрацювавши ледь три місяці, загрожує впасти внаслідок відсторонення Берлусконі від керівництва правоцентристської партії "Люди свободи".
Наполітано попередив, що падіння уряду загрожує "фатальними" наслідками в умовах найгіршої за післявоєнний період рецесії, в якій знаходиться Італія. Президент висловив занепокоєння за долю великої політичної партії за відсутності керівника, однак закликав політиків поставити на перше місце інтереси країни.

Наполітано не відкидав можливості замінити 76-річному екс-прем'єру тюремне ув'язнення домашнім арештом. Він також сказав, що не виключає помилування Берлусконі, проте відзначив, що такий результат можливий лише у суворо певних обставин і за неодмінної умови подачі засудженим прохання про помилування. Досі ні сам Берлусконі, ні його адвокати не зверталися до президента країни з подібним проханням.

1 серпня 2013 р. касаційний суд відхилив апеляцію Берлусконі у справі мовної корпорації Mediaset, залишивши в силі обвинувальний вирок. Колишній прем'єр-міністр був засуджений до чотирьох років тюремного ув'язнення, заміненим на річний термін у зв'язку з амністією. Поки не визначено, де він буде відбувати покарання.