ua en ru

Президент Греції доручив лідеру партії "Нова демократія" Самарасу сформувати правлячу коаліцію

Президент Греції Каролос Папульяс формально доручив лідеру партії "Нова демократія" Антонісу Самарасу почати переговори з парламентськими партіями про формування правлячої коаліції, передає Associated Press. Тепер у Самараса є три дні на те, щоб "збити" життєздатну коаліцію. Якщо місія закінчиться провалом, Президент дасть шанс лідерам партій, які посіли друге і третє місця на парламентських виборах. Якщо і тоді не буде побудований альянс, який повинен мати парламентську більшість, в країні будуть призначені повторні вибори.

Нагадаємо, за підсумками дострокових парламентських виборів 6 травня 2012 р. основні грецькі партії - правоцентристська "Нова демократія" і лівоцентристська ПАСОК навіть на двох не змогли набрати достатньої кількості голосів, щоб отримати парламентську більшість (151 місце).

"Нова демократія" набрала 18,9% голосів, забезпечивши собі 108 мандатів (включаючи 50 мандатів, отриманих автоматично за перше місце на виборах). ПАСОК вибори провалила, набравши лише 13,2% порівняно з 43,9% на попередніх виборах в 2009 р. і зайнявши третю сходинку.

Друге місце несподівано зайняла партія Syriza ("Коаліція ліворадикалів") з результатом 16,8%. Ця колись маргінальна політична сила виступає за вихід з угоди з Євросоюзом (ЄС) і Міжнародним валютним фондом (МВФ) про надання Греції фінансової допомоги в обмін на заходів бюджетної економії.

Індикатором настроїв, що панують в грецькому суспільстві, став і непоганий результат ультранаціоналістичної партії "Золота зоря", яка отримала підтримку близько 7% виборців. Цю партію іноді характеризують навіть як неофашистьску.

На думку експертів, дострокові парламентські вибори в Греції пройшли під знаком глибокого розчарування виборців у провідних політичних силах країни. Результати свідчать, що греки фактично проголосували проти задушливих заходів бюджетної економії і домовленостей з МВФ, які багатьма у країні сприймаються як кабальні.