ua en ru

Прем'єр-міністр Франції вітає вступ до ЄС країн Балканського півострова

Країни Балканського півострова зрештою увійдуть до складу Європейського союзу, проте для цього їм доведеться провести такі ж реформи, які вже були проведені в Хорватії. З такою заявою виступив прем'єр-міністр Франції Франсуа Фійон, що приб до Хорватії для участі в самміті лідерів держав південного сходу Європи, на якому обговорюватимуться питання регіональної політики і економіки, передає Аssociated Press.

За словами голови французького уряду, вступ Хорватії до Євросоюзу, який запланований на 2012 р., стане сигналом для інших країн югославського блоку, що також прагнуть стати членами ЄС. Хорватія стане 28-ою країною у складі Європейського союзу, тоді як її географічні сусіди значно відстають за економічними показниками. Уряди багатьох країн регіону побоюються, що Євросоюз, де набирає обіги боротьба з борговою кризою, припинить розгляд заявок від потенційних нових членів блоку.

Зараз до Євросоюзу входять 27 держав. Всі вони відповідають критеріям, сформульованим у червні 1993 р. на засіданні Європейської ради в Копенгагені: у них дотримуються демократичні принципи і принципи правової держави, поважаються права людини, а також присутня конкурентноспроможна ринкова економіка.