ua en ru

Прем'єр-міністр Ізраїлю заявив, що Сирія повинна бути позбавлена своєї хімзброї

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що Сирія повинна бути позбавлена своєї хімічної зброї, а ті, хто застосував таку зброю, повинні відповісти за це повною мірою.

Як повідомляє Reuters, Нетаньяху заявив, що Сирія, вбиваючи безневинних мирних жителів з застосування хімзброї, вчинила злочин проти людства, а її союзник Ірану, який не в ладах із Заходом з-за своєї ядерної програми, спостерігав за тим, що відповість на це світ.

"Ми повинні бути впевнені в тому, що сирійський режим позбавлений свого хімзброї, а світ - у тому, що застосував зброю масового знищення, ким би він не був, заплатив свою ціну", - заявив ізраїльський прем'єр.

Хімічна збройова програма Сирії була історично вмотивована метою стримувати Ізраїль. вона вважається однією з найбільш розвинених на Близькому Сході. Сирія володіє запасами таких бойових отруйних речовин, як іприт, зарин і імовірно нервово-паралітичну газ VX, а також має в своєму розпорядженні власними потужностями з виробництва цих речовин, хоча і залежить від імпортних прекурсорів та обладнання.