ua en ru

Припинення експорту електроенергії не вирішить проблем галузі, - експерт

Призупинення експорту електроенергії з України не має сенсу, оскільки не вирішить проблем з її дефіцитом всередині країни. Таку думку висловив керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій.

За його словами, проблема з виробленням електроенергії пов'язана з браком вугілля марок А і Т, а для вироблення електроенергії використовується газове вугілля, що видобувається в надлишку.

"Основна проблема енергетики України - це нестача вугілля антрацитної групи - групи А. Інтегровані з європейською енергосистемою електростанції "Бурштинського острова", з якого електроенергія експортується в Європу, працюють на вугіллі групи Р (газові), дефіцит якого в Україні немає. Відповідно, припинення експорту електроенергії, що виробляється з допомогою вугілля групи Г, енергетичних проблем країни не вирішує", - вважає експерт.

Паращій зазначив, що для переорієнтації електростанцій, що працюють на вугіллі групи Р (що виробляється, зокрема, шахтами львівсько-волинського басейну), на внутрішній ринок, необхідно окреме рішення уряду. "Для цього мають бути проведені відповідні розрахунки. Але тоді необхідно буде вирішити, що робити з електростанціями, що працюють на антрацитному вугіллі?", - резюмував експерт.

Експерти відзначають, що через технічні особливості енергосистеми України, перетоки електроенергії з одних регіонів в інші обмежені. Зокрема, Бурштинська ТЕС працює в режимі острова, синхронно з європейською енергосистемою. Технологічно тільки 2 з 12 енергоблоків Бурштинської ТЕС можуть видавати потужність в єдину енергосистему України, і з серпня блоки № 8 і 9 працюють в ОЕС України.

Згідно з експертними оцінками, за рахунок української електроенергії забезпечується до 8% споживання Білорусії, 11% - Угорщини, 40% - Молдови. У разі припинення експорту, відзначають експерти ринку, ця ніша буде зайнята іншими країнами, в тому числі і Росією. Експерти вважають, що про важливість взаємин України та ЄС в енергетичному секторі свідчить, зокрема, недавній візит до Києва нового комісара Європейського союзу з енергетичних питань Мароша Шефковича.

Нагадаємо, Україна зіткнулися з дефіцитом потужності на внутрішньому ринку електроенергії через брак вугілля для станцій, що працюють на антрацитових вугіллі. Вугілля марки "Г", необхідний для забезпечення експортних електростанцій, що видобувається на території, не охопленої воєнними діями, тому видобуток вугілля стабільна. Зокрема, за даними компанії ДТЕК, на шахтах у Павлограді в цьому році буде видобуто понад 19 млн тонн. Шахти Львівсько-Волинського басейну видобувають близько 2 млн тонн вугілля в рік.