ua en ru

Надана ЭЦБ дешева ліквідність в рамках програм LTRO дійшла до реального сектора економіки, - Маріо Драгі

Глава Європейського центрального банку Маріо Драгі вважає, що надана дешева ліквідність в рамках програм LTRO в кінцевому підсумку дійшла до реального сектора економіки європейського регіону, повідомляє "Росія 24".

"У другій операції LTRO, що відбулася в лютому, взяли участь понад 800 банків, більшість з яких були невеликими регіональними банками, тобто саме тими, які в основному і кредитують малий та середній бізнес. Тому ми вважаємо, що надана нами ліквідність, в кінцевому рахунку, піде на користь реальній економіці", - сказав Драгі.

Однак, він бачить серйозну небезпеку в тому, що в ЄЦБ немає інструменту контролю над тим, яким чином банки скористаються отриманими пільговими кредитами.

Експерти МВФ оптимізму Драги не поділяють, оскільки у разі посилення боргової кризи, європейським банкам до кінця наступного року, швидше за все, доведеться позбавитися від активів на загальну суму 2,6 трлн дол, а кредитування в фінансовому секторі найближчим часом утримається на дуже низькому рівні.

Більш того, за їхніми словами, це базовий сценарій. Якщо ж програми бюджетної консолідації європейських країн навіть в перспективі не дозволять приборкати боргову криза і станеться серйозна подія, здатна проломити антикризові механізми Європи, кількість активів на балансі банківської системи може знизитися на 3,8 трлн дол.

Експерти МВФ стверджують, що єдиний шанс уникнути негативного сценарію - продовжувати зміцнення банківської системи за рахунок ліквідації активів обмеженою значущості. У дослідженні взяли участь 58 найбільших фінансових компаній Старого Світу. Серед них BNP Paribas і Deutsche Bank. В останньому кварталі минулого року вони скинули активи на 580 млрд дол. Але поки ситуація знаходиться під контролем.

Голландський представник ЄЦБ Клас Нот вважає, що негативний сценарій дуже далекий від нинішньої ситуації. Однак, він також не бачить необхідності і в третьому раунді LTRO. Він вважає, що попередні аукціони ще довго впливатимуть на ситуацію в банківському секторі. Адже у банків є цілих три безпечних року, поки вони можуть спокійно проводити реформи і майже не думати про ліквідність.