ua en ru

Запропонований Баффетом податок на багатство принесе американській казні 47 млрд дол. протягом 11 років, - комітет Конгресу США

Запропонований мільярдером Уорреном Баффетом і підтриманий Президентом США Бараком Обамою спеціальний податок на багатих американців принесе до бюджету країни лише 47 млрд дол. протягом 11 років, підрахував об'єднаний комітет Конгресу США з оподаткування. Оцінку просили надати республіканці, які прагнуть не допустити запровадження в життя цієї популістської ініціативи.

Обама заявив про необхідність збільшити податкове навантаження на багатих у своєму щорічному зверненні до нації в кінці січня. Зокрема, він пропонує встановити ставку податку для американців з доходами більше 1 млн дол. в рік на рівні 30%. Ідея була названа "правилом Баффета", оскільки саме він в серпні минулого року виступив з колонкою в The New York Times, запропонувавши збільшити податки для багачів. "Доброзичливо налаштований до мільярдерів Конгрес вже достатньо балував мене і моїх друзів", - відзначив він тоді, вказавши, що платить податки за ставкою вдвічі меншою, ніж решта співробітників його компанії.

У лютому сенатор-демократ Шелдон Уайтхауз вніс законопроект про поетапне введення податку на багачів. Саме його ефективність оцінив двопартійний комітет з оподаткування. Там визнали, що протягом 11 років він принесе в держскарбницю 47 млрд дол. Це крапля в морі 7-трильйонного дефіциту бюджету США за той же період. Крім того, податкові втрати від можливого скасування альтернативного мінімального податку, який зараз запобігає недоплаті податків багачами, складуть 1 трлн дол., підрахували в комітеті.

Зазначимо, головний виконавчий директор інвестиційної компанії Pimco Мохаммед ель-Еріан раніше заявив, що рівень боргового навантаження в США не дозволяє безпечно нарощувати кредитування.