ua en ru

Правозахисник: в Україні в 60 разів менше виправдальних вироків, ніж в інших країнах

Правозахисник: в Україні в 60 разів менше виправдальних вироків, ніж в інших країнах Фото: Андрій Діденко (humanrights.org.ua)

В Україні розроблено проект закону, що дасть шанс свавільно засудженим боротися за справедливість

В Україні в 60 разів менше виправдальних вироків судів, ніж в інших країнах. Про це на прес-конференції "Механізм виправлення судових помилок: 20 справ засуджених довічно по сумнівним вироками" повідомив Андрій Діденко, координатор програм Харківської правозахисної групи, передає кореспондент РБК-Україна.

Діденко розповів, що законопроект №2033а, спрямований на запровадження спеціального юридичного механізму як надзвичайного порядку перегляду вироків у кримінальних справах, в яких особи засуджені без належної доказової бази й досі відбувають покарання, дасть шанс свавільно засудженим боротися за справедливість.

"В Україні в 20, а то і в 60 разів менше виправдальних вироків, ніж в інших країнах", - розповів він.

Зазначимо, даний законопроект 10 лютого 2017 отримав схвальний висновок Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи.

"У висновку розглядаються пропоновані зміни до Кримінального процесуального кодексу України, якими планується впровадити спеціально створену надзвичайну правову базу для виправлення окремих системних та інших значних недоліків, впроваджених до української системи кримінальної юстиції в минулому. Об’єкт пропонованих змін відповідає європейським стандартам", - додав правозахисник.

Нагадаємо, Конституційний суд України сьогодні, 24 вересня, почав свою роботу в повному складі. Президент України Петро Порошенко привітав зі складанням присяги новопризначених суддів.

Як писало РБК-Україна раніше, 20 вересня парламент призначив двох суддів Конституційного суду України.