ua en ru

Уряд США вимагає від КНР скасування мит на автомобілі

Уряд США подав до Світової організації торгівлі офіційне прохання про проведення консультацій з питання мит на імпорт американських автомобілів, введених КНР. На думку США, вони завдали автомобільному сектору збиток в 3,3 млрд дол., передає телеканал "Росія 24".

Пекін в грудні 2011 р. підвищив ввізні мита на автомобілі з об'ємом двигуна більше 2,5 літрів з 2 до 21,5%. Додатковий збір в розмірі 8,9% -12,9%, що залежить від об'єму двигуна, був введений на продукцію General Motors. Китайська влада ввела ще один збір у розмірі 12,9% від вартості автомобіля, вважаючи, що американські виробники, отримуючи урядові субсидії у себе на батьківщині, користуються незаслуженою конкурентною перевагою.

У меншій мірі проблема торкнулася німецьких Mercedes і BMW, для яких були встановлені мита в 2% і 2,7% відповідно. Mercedes-Benz поставляє до Китаю автомобілі, вироблені на заводі в штаті Алабама. BMW збирає кросовери X3, X5, X6 в Каліфорнії.

Офіційне прохання про проведення консультацій - перший крок у процедурі вирішення конфліктів в рамках СОТ. Тепер у США і КНР є 60 днів на проведення переговорів, в ході яких вони можуть прийти до рішення, яке влаштовує обидві сторони. Після закінчення цього терміну Білий дім може зібрати міжнародну комісію, яка розгляне ситуацію, що склалася.

Під дію антидемпінгових мит щорічно підпадають близько 92 тис. американських автомобілів. У минулому році вартість експортованих до Китаю машин склала 47,5 млрд дол., а КНР став для Штатів четвертим за розміром ринком збуту пасажирських машин.

Міністерство торгівлі Китаю випустило короткий прес-реліз, в якому пообіцяло розглянути цю проблему відповідно до правил СОТ.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що експортні мита Китаю по ряду сировинних позицій були визнані такими, що суперечать нормам СОТ.