ua en ru

Уряд Сирії використовував хімічну зброю проти опозиційних бойовиків, - МЗС Франції

Міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус стверджує, що сирійський уряд використовує хімічну зброю проти опозиційних бойовиків, передає Associated Press.

"На даний момент ми маємо відомості про те, що уряд Сирії використовував хімічну зброю. Ми будемо перевіряти достовірність отриманої нами інформації разом з нашими союзниками", - сказав Фабіус після зустрічі міністрів закордонних справ країн Євросоюзу.

Уряд Сирії і опозиційні бойовики звинувачують один одного в нанесенні ударів із застосуванням хімічної зброї. Йдеться, зокрема, йде про інцидент 19 березня 2013 р., коли в результаті вибуху боєприпасу, спорядженого отруйною речовиною, загинули 16 людей, ще близько 100 людей постраждали. Резолюція Організації Об'єднаних Націй по Сирії містить вимогу допустити в країну її представників для проведення перевірок з питання застосування хімічної зброї в ході конфлікту.

Збройне протистояння влади і опозиції триває в Сирії з березня 2011 р. Опозиція вимагає відставки президента Башара Асада, звинувачуючи урядові сили в насильстві по відношенню до мирного населення. Офіційний Дамаск стверджує, що під прикриттям демократичних гасел в країні орудують "банди озброєних терористів", підтримувані зарубіжними радикальними угрупованнями ісламістів. За даними ООН, з моменту початку збройного протистояння в Сирії загинули понад 80 тис. людей.

Читайте також: Держсекретар США заявив про "серйозні докази" застосування хімзброї сирійським урядом