Урожай зернових в 2011 р. в середньому складе 84-85 млн т, заявив сьогодні перший віце-прем'єр РФ Віктор Зубков на селекторній нараді з питань організації та забезпечення проведення в 2011 р. сезонних польових сільгоспробіт, яку проводить прем'єр-міністр РФ Володимир Путін, повідомляє РБК. При цьому, за словами першого віце-прем'єра, урожай цукрових буряків очікується на рівні 35 млн т.
Нагадаємо, в лютому ц.р. міністр сільського господарства РФ Олена Скринник повідомляла про те, що, за попередніми оцінками, в нинішньому році планується зібрати 85 млн т зерна.
Разом з тим В.Зубков повідомив, що, за наявними на сьогоднішній день даними, "десята частина озимих, швидше за все, загинула". Навесні з урахуванням цього доведеться пересівати майже 4,5 млн га зернових, зазначив він. Перший віце-прем'єр нагадав, що у 2011 р. весняно-польові роботи дещо запізнюються через велику кількість снігу - в середньому відставання становить 8-10 днів.
За даними Мінсільгоспу, загальна площа ярого сівби в РФ прогнозується на рівні 50 млн га, в тому числі ярих зернових і зернобобових культур - 30 млн га. Забезпеченість насінням ярих культур складає на 10 березня ц.р. 97,5%.
В.Зубков звернувся до Мінсільгоспу РФ і керівникам регіонів планувати структури посівів і враховувати компенсації недобору урожаю минулих років по ряду культур (гречка, картопля, ячмінь). "Необхідно забезпечити достатність обсягів цієї продукції, і нам це зробити абсолютно не складно. Потрібно зберегти стабільність цінової ситуації на внутрішньому ринку", - сказав віце-прем'єр.
Крім того, В.Зубков повідомив, що в 2011 р. очікується зростання виробництва м'яса птиці в РФ в обсязі 350-400 тис. т, свинини - 300 тис. т, молока - 1,5 млн т. "Я думаю, що з такою підтримкою, яку держава і уряд виділяють в цьому році для проведення весняних польових робіт і тваринництва, звичайно, це все цілком може працювати на високий результат", - підкреслив він.
Нагадаємо, за даними Росстату, обсяг виробництва м'яса в РФ в 2010 р. виріс на 15,6% в порівнянні з 2009 р. і склав 1,1 млн т. Виробництво м'яса та харчових субпродуктів свійської птиці за звітний період зросла на 14,7 % - до 2,7 млн т. У 2010 р. у господарствах всіх категорій було вироблено 31,9 млн т молока, що на 2,1% менше, ніж в 2009 р.