ua en ru

Уряд Ізраїлю дозволив експортувати не більше 40% природного газу

Уряд Ізраїлю схвалив ліміт на експорт природного газу, який становить 40% від розвіданих запасів вуглеводню на шельфових родовищах. Про це повідомляє Reuters.

Раніше прем'єр-міністр країни Біньямін Нетаньяху оголосив про те, що Ізраїль буде залишати до 60% газу (540 млрд куб. м) для внутрішнього користування і лише 40% піде на експорт. За словами Нетаньяху, дане співвідношення є оптимальним, оскільки дозволить зберегти баланс між інтересами геологорозвідувальних компаній, що прагнуть вийти на міжнародний ринок, та інтересами держави, стурбованої підтриманням енергобезпеки.

Геологорозвідувальні компанії Ізраїлю наполягали на ще більшій експортній квоті, відзначаючи, що внутрішній ізраїльський ринок дуже малий для того, щоб забезпечити приплив інвестицій у сектор геологорозвідки і освоєння родовищ.

Зазначимо, що у водах Ізраїлю розташовані два великих родовища природного газу - Tamar, запаси якого оцінюються в 280 млрд куб. м, і Leviathan з передбачуваними запасами в 530 млрд куб. м. При цьому Leviathan є найбільшим з виявлених в 2000-і роки газових родовищ у світі.