ua en ru

В уряді РФ відзначили суттєвий збиток від контрсанкцій для економіки

В уряді РФ відзначили суттєвий збиток від контрсанкцій для економіки Фото: Контрсанкції РФ привели до істотного зростання цін на внутрішньому ринку

Споживчі ціни на всі ключові соціально значущі товари росли за рік двозначними величинами

У Росії підтверджують, що введення контрсанкцій з боку РФ призвело до істотного зростання цін на внутрішньому ринку, яке посилилося згодом у зв'язку з девальвацією російської національної валюти. Про це йдеться в Доповіді Аналітичного центру при уряді РФ.

Так, згідно з проведеним дослідженням, за півтора року до травня 2015 р. продовольча інфляція досягла 28,7% (по відношенню до цін грудня 2013 р.).

"Споживчі ціни на всі ключові соціально значущі товари росли за рік двозначними величинами. У травні 2015 р. середні споживчі ціни на яловичину зросли на 23% до травня 2014 р., на свинину - на 22%, сир - на 20%, на рибу заморожену необроблену - на 38%, моркву - на 39%, яблука - на 37%, на крупи і боби - на 49,2%", - йдеться в тексті доповіді.

Крім того, експерти відзначили помітне зростання цін на свинину (а отже, і на найближчий замінник - м'ясо птиці) і на рибу, в тому числі у зв'язку з введеними Россільхознадзором обмеженнями на ввезення даних товарів.

"Таким чином, ембарго лише посилило раніше сформовані цінові тенденції на ринках м'яса і риби. У свою чергу зростання цін на молочну продукцію та яблука стало безпосереднім результатом скорочення поставок імпортної продукції і зниження конкуренції на російських ринках", - зазначають фахівці.

Разом з тим, повідомляється, що виробництво продовольчої продукції зросло лише по декількох категоріях і змогло частково замістити заборонену імпортну продукцію.

"З введенням ембарго істотно скоротилися обсяги імпорту продовольчих товарів до Росії, а також дещо змінилася торгова структура імпорту. У товарній структурі імпорту в Росію частка імпорту продовольчих товарів і сировини для їх виробництва у січні - квітні 2015 р. склала 13,1%. Загальний обсяг імпорту скоротився на 38%", - наводять дані аналітики.

Повідомляється, що аналіз динаміки імпорту в січні-квітні 2015 р. показує, що спостерігається істотне скорочення обсягів імпорту по всіх продовольчих категоріям, які підпадають під ембарго. По ряду продуктів відбувається часткове заміщення обсягу імпорту, проте здебільшого продуктових категорій такого заміщення не відбувається ні за рахунок нарощування обсягів поставок традиційними закордонними постачальниками, ні за рахунок появи нових.

"З точки зору конкурентної політики введення зовнішньоторговельних бар'єрів безумовно вкрай негативно позначається на конкуренції - як цінової, так і нецінової. Результатом обмеження конкуренції з імпортною продукцією є те, що з'явилося не тільки зростання цін, а й зниження якості продукції. Без забезпечення внутрішньої конкуренції обидва ці ефекту в довгостроковій перспективі будуть тільки збільшуватися", - резюмували експерти.

Нагадаємо, прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв визнав, що Росія не зможе повністю замістити імпорт.