ua en ru

Нардеп пропонує провести експеримент щодо створення в Україні єдиного постачальника теплової енергії

Народний депутат від фракції Партії регіонів Сергій Дунаєв зареєстрував у Верховній Раді України законопроект, що запроваджує в Україні функціонування до 15 квітня 2016 р. єдиного постачальника теплової енергії в рамках економічного експерименту. Про це йдеться у законопроекту 3426 "Про проведення експерименту у сфері теплопостачання", текст якого розміщений на сайті парламенту.

"До 15 квітня 2016 р. на базі дочірнього підприємства "ТеплоГазЕнерго" ДК "Газ України" як єдиного постачальника теплової енергії проводиться економічний експеримент щодо організації теплопостачання на території України з метою фінансового оздоровлення підприємств теплоенергетики, створення умов для реконструкції та модернізації об'єктів теплопостачання, стимулювання своєчасних розрахунків за природний газ та теплову енергію", - йдеться в законопроекті.

Документом передбачено, що НАК "Нафтогаз України" повинен забезпечити єдиного постачальника теплової енергії природним газом в необхідних йому обсягах відповідно до договорів, укладених із споживачами. У разі недостатності у "Нафтогазу України" обсягів природного газу, єдиний постачальник теплової енергії здійснює закупівлю об'ємів інших власників природного газу.

Єдиний постачальник теплоенергії продає природний газ теплогенеруючим організаціям за цінами, що встановила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг (Нацкомпослуг) для потреб відповідної категорії споживачів теплової енергії. У свою чергу теплогенеруючі організації виробляють теплову енергію і продають її єдиному постачальнику теплової енергії.

Ціни на тепло, яке виробляється теплогенеруючими організаціями в рамках експерименту і продається єдиному постачальнику теплової енергії, визначаються Нацкомпослуг , та НКРЕ на рівні економічно обґрунтованих тарифів.

"Алгоритм розподілу коштів повинен передбачати перерахування коштів на рахунки підприємств теплоенергетики-учасників експерименту та єдиного постачальника теплової енергії у співвідношенні, що забезпечує повне відшкодування витрат на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії та на інвестиційні програми, відповідно до затверджених уповноваженими органами економічно обґрунтованих тарифів на теплову енергію", - йдеться в документі