ua en ru

Довибори в Раду: ПР ставить на самовисуванців

Вчора завершився термін реєстрації кандидатів у депутати на довиборах до Верховної ради 15 грудня. Вперше Партія регіонів не висунула жодного кандидата, зробивши ставку на самовисуванців. Про це пише "Комерсант. Україна".

Вчора завершився термін реєстрації кандидатів у депутати на довиборах до Верховної ради 15 грудня. Вперше Партія регіонів не висунула жодного кандидата, зробивши ставку на самовисуванців. Про це пише "Комерсант. Україна".

Відмінністю цьогорічної кампанії стала також масова реєстрація "двійників опозиційних кандидатів і видних політиків, що не беруть участь у виборах. Втім, очікується, що найбільше голосів у опозиціонерів не віднімуть "двійники", а колишні соратники.

Відзначимо, що в п'яти одномандатних округах, де на парламентських виборах не вдалося встановити результати голосування, Центрвиборчком зареєстрував 207 кандидатів у народні депутати. Рекордне число кандидатів балотується в округах N94 (Київська область) і N223 (Київ) - 84 і 75 відповідно.

"В Україні ніколи не реєструвалося більше 50 кандидатів в окрузі. У цьому році їх аномальне кількість. Це серйозна проблема для формування бюлетеня. Навіть якщо частина кандидатів зніметься в останній момент, проставити навпроти їх прізвищ печатки "Вибув" буде вкрай складно, я вже мовчу про те, що "двійники" і технічні кандидати порушують баланс сил в окружних комісіях", - заявив глава комітету виборців України Олександр Черненко.

Імена кандидатів від опозиції були відомі ще до початку виборчої кампанії. У партіях "Батьківщина", УДАР і "Свобода" вирішили підтримати тих же політиків, які балотувалися в проблемних округах на виборах 2012 р. і показали кращі, на думку опозиції, результати: Віктора Романюка (округ N94, Київська область), Аркадія Корнацького (N132, Миколаївська область), Миколи Булатецького (N194, Черкаська область), Леоніда Даценка (N197, Черкаська область), а також Юрія Левченка (N223, Київ).

Партія регіонів (ПР), навпаки, офіційно не висунула жодного кандидата. Члени ПР, зареєстровані Центрвиборчкомом, беруть участь у виборах як самовисуванці. "Це логічна позиція Партії регіонів. Округу знаходяться в непривабливою для цієї політичної сили електоральної ніші, багато кандидатів дистанціюються від партії, не використовують її символіку кольору, щоб не брати на себе її негатив. А якщо будуть звинувачення в порушеннях, то ПР скаже - які до нас питання, це ж самовисуванці", - вважає Черненко.

Експерти називають головними конкурентами опозиційних кандидатів в окрузі N94 депутата Київської обласної ради Руслана Бадаєва (ПР), в окрузі N132 - голову Миколаївської обласної державної адміністрації Миколи Круглова, також члена цієї політичної сили. В окрузі N197 ПР не підтримала жодного відомого кандидата, а в окрузі N194 зробила ставку на безпартійного ректора Київського національного університету культури і мистецтв Михайла Поплавського, який в 2012 р. програв вибори в окрузі № 91 (Київська область) представника партії УДАР Руслану Сольвару.

До останнього зберігалася інтрига з участю у виборах в окрузі N223 колишнього голови Шевченківської районної державної адміністрації Києва Віктора Пилипишина, який був головним конкурентом Юрія Левченка на виборах 2012 р. ЦВК зареєструвала пана Пилипишина в понеділок після того, як Голосіївський районний суд столиці зняв з нього звинувачення в перевищенні влади. Інші конкуренти опозиційних кандидатів на минулорічних виборах в цей раз балотуватися не стали.

Слід зазначити, що майже у всіх округах були зареєстровані "двійники" реальних кандидатів. Зокрема, в окрузі N94 зареєстровані два повні тезки опозиційного кандидата Віктора Романюка, в окрузі N223 - два однофамільця Юрія Левченка. На цих виборах вперше реєструвалися "двійники" відомих політиків, які в цьому році не балотуються в парламент. Так, в окрузі N94 зареєстровані два повні тезки захисника екс-прем'єра Юлії Тимошенко Сергія Власенка та тезка народного депутата VI скликання Остапа Семерака, а в окрузі N197 - однофамілець Богдана Губського, головного конкурента опозиційного кандидата Леоніда Даценка на минулорічних виборах.

Зменшує шанси на перемогу єдиних кандидатів від опозиції висунення політиків, які називають себе опозиційними. Зокрема, в окрузі N94 балотується народний депутат VI скликання Юрій Кармазін, а в окрузі N223 - народний депутат VI скликання Юрій Гримчак. В окрузі N197 головним конкурентом єдиного кандидата від опозиції Миколи Булатецького називають ще одного колишнього парламентарія - Павла Костенка, якого за самовільне участь у виборах в листопаді виключили з партії "Батьківщина".

"Це відтягує голоси навіть більше, ніж "двійники". На "двійників" адекватні люди не реагують, але кандидати, які теж представляють опозиційну нішу і при цьому відомі, можуть завдяки особистим рейтингом якщо не перемогти, то істотно вплинути на результат виборів", - переконаний Черненко.