ua en ru

Споживчі настрої українців у квітні продовжили стабілізацію

Споживчі настрої українців у квітні продовжили стабілізацію Фото: ІСН дорівнює 41,4

Експерти вважають. що економічні очікування дещо покращуються

У квітні 2015 року споживчі настрої українців залишилися майже без змін. Про це повідомили у прес-центрі GfK Ukraine.

Індекс споживчих настроїв (ІСН) дорівнює 41,4, що на 0,4 п. гірше, ніж у березні. Погіршення оцінок поточного становища частково компенсувалося поліпшенням економічних очікувань, зокрема оцінок можливостей економічного зростання протягом року і динаміки безробіття. Про це свідчать дані дослідження споживчих настроїв в Україні, яке щомісяця здійснює GfK Ukraine.

У квітні 2015 року індекс споживчих настроїв (ІСН) склав 41,4, що на 0,4 п. гірше, ніж у березні.

Оцінка поточного становища погіршилася на 2,2 п. до значення 36,1. Складові цього індексу змінилися наступним чином:

- Індекс поточного особистого матеріального становища (х1) втратив 4,6 п. І становить 23;

- Індекс доцільності робити великі покупки (х5) залишився майже без змін і становить 49,1, що на 0,2 п. краще ніж у березні.

Очікування щодо розвитку економіки країни рівні 45, що на 0,8 п. Краще ніж у березні. Складові цього індексу змінилися наступним чином:

- Індекс очікуваних змін особистого матеріального становища (х2) залишився на рівні березневого показника і становить 38,7;

- Індекс очікуваного розвитку економіки країни впродовж найближчого року (х3) становить 33,1, що на 2,3 п. більше, ніж у березні.

Очікування розвитку економіки країни протягом найближчих п'яти років (х4) також не змінилися і мають значення 63,1.

У квітні покращилися очікування Українські щодо можливого безробіття: індекс очікуваної динаміки безробіття дорівнює 159,5, що на 3,9 п. менше березневого показника. Одночасно тривало поліпшення очікувань щодо можливої ​​інфляції: індекс інфляційних очікувань втратив 2,5 п. і становить 178,5. Також дещо поліпшилися очікування українців щодо курсу гривні протягом найближчих трьох місяців: індекс девальваційних очікувань втратив 1 п. до значення 132,6.

"Зростання цін негативно відбивається на поточному матеріальному становищі громадян, водночас дещо покращуються економічні очікування. Подальша динаміка споживчих настроїв значною мірою буде залежати від того, наскільки уряду і НБУ вдасться стримувати інфляцію заходами жорсткої фіскальної та монетарної політики, не перешкоджаючи відновленню ділової активності", - зазначили у GfK Ukraine.

Нагадаємо, в березні 2015 року ІСН склав 41,8.