ua en ru

Споживачі заборгували "Нафтогазу України" 21,9 млрд грн

Борг всіх категорій споживачів перед НАК "Нафтогаз України" станом на 6 травня 2014 р. становить 21,9 млрд грн.

Борг всіх категорій споживачів перед НАК "Нафтогаз України" станом на 6 травня 2014 р. становить 21,9 млрд грн. Про це повідомила прес-служба НАК.

"Сумарна прострочена заборгованість підприємств ТКЕ (виробляють теплову енергію для забезпечення опалення та підігріву води для населення, бюджетних організацій та комерційних споживачів), ТЕЦ (здійснують виробництво тепло- та електроенергії для населення, бюджетних організацій та комерційних споживачів) та прямих промислових споживачів перед НАК "Нафтогаз України" станом на 06.05.14 складає 21,9 млрд грн.", - йдеться у повідомленні.

Як повідомляється, в порівнянні з минулим тижнем заборгованість по всім категоріям споживачів зменшилась на 0,2 млрд грн тобто на 1%.

Зокрема борг підприємств ТКЕ та ТЕЦ за природний газ, використаний для виробництва теплової енергії становить 92% від всієї суми, борг ТЕЦ за природний газ, використаний у виробництві електроенергії - 7%, борг прямих промислових споживачів - близько 1%.

"Сумарна прострочена заборгованість перед "Нафтогазом України" підприємств ТКЕ та ТЕЦ за природний газ, спожитий для виробництва теплової енергії складає 20,2 млрд грн, з них за 2014 р. - 5,1 млрд грн." - йдеться у повідомленні.

Найбільша сумарна прострочена заборгованість за спожитий газ в цій категорії накопичена у підприємств ТКЕ і ТЕЦ м. Києва (3,7 млрд грн), Донецької (3,2 млрд грн), Дніпропетровської (2,7 млрд грн), Харківської (1,8 млрд грн), Одеської (0,9 млрд грн), Луганської (0,9 млрд грн) областей.

Найбільша прострочена заборгованість за спожитий природний газ за 2014 р. в цій категорії накопичена у підприємств ТКЕ і ТЕЦ м. Києва (1,2 млрд. грн), Дніпропетровської (0,8 млрд грн), Донецької (0,7 млрд грн), Харківської (0,4 млрд грн), Луганської (0,3 млрд грн), Одеської (0,2 млрд грн) областей.

Середній рівень розрахунків по підприємствам ТКЕ в Україні за 2014 р. складає 37%.

Крім того, в порівнянні з минулим тижнем заборгованість по виробництву електроенергії (ТЕЦ) зменшилась на 2,2 млнгрн. (або на 0,2%).

"З 24 підприємств ТЕЦ, яким НАК "Нафтогаз України" поставив природний газ для виробництва електроенергії, мають заборгованість 12 споживачів з Харківської, Донецької, Дніпропетровської, Луганської, Херсонської, Полтавської, Миколаївської, Одеської, Івано-Франківської областей, АР Крим та м. Севастополь", - повідомляють у НАК.

Найбільша сумарна прострочена заборгованість - у ПАТ Харківська ТЕЦ-5 (486 млн грн), ТОВ Кримтеплоелектроцентраль (364 млн грн) та ТОВ ДП Зуївська експериментальна ТЕЦ (172 млн грн).

Найбільша прострочена заборгованість за 2014 р. - у ПАТ Харківська ТЕЦ-5 (218 млн грн, рівень розрахунку 19%), ТОВ Кримтеплоелектроцентраль (190 млн грн, рівень розрахунку 0%) та ДП Сєвєродонецька ТЕЦ (68 млн грн, рівень розрахунку 29%).

Також в порівнянні з минулим тижнем заборгованість прямих промислових споживачів зменшилась на 5 млн грн (або на 3%).

"З близько 250 промислових підприємств, що мають прямі контракти на поставку газу з НАК "Нафтогаз України", наявну прострочену заборгованість мають 11 споживачів. З них найбільша сумарна заборгованість у наступних підприємств: ПАТ Дніпроазот (84 млн грн), Інтерпайп Нижньодніпровський трубопрокатний завод (22 млн грн), ТОВ Подільські цукроварні (20 млн грн)", - йдеться у повідомленні.

Найбільша заборгованість за 2014 р. накопичена у наступних підприємств: ПАТ Дніпроазот (84 млн грн, рівень розрахунку 0%), ТОВ Краматорський феросплавний завод (17 млн грн, рівень розрахунку 23%) та ПАТ Енергомашспецсталь (13 млн грн., рівень розрахунку 74%).