ua en ru

Постпред США в ООН вважає Росію найбільш небезпечним викликом безпеці в Європі

Постпред США в ООН вважає Росію найбільш небезпечним викликом безпеці в Європі Фото: постійний представник США в ООН Ніккі Хейлі

Постпред заявила, що визнання документів ЛНР/ДНР стало "новим ударом по мирному врегулюванню на сході України"

Постійний представник США в ООН Ніккі Хейлі заявила, що спроби Російської Федерації дестабілізувати Україну, а також порушити її суверенітет і територіальну цілісність є сьогодні однією з найбільших небезпечних загроз, з якими зустрічається Європа. Про це Хейлі заявила 21 лютого на засіданні Ради Безпеки ООН, присвяченому конфліктам в Європі, передає DW.

Хейлі заявила, що українцям, які три роки тому вийшли на вулиці з протестами проти влади, вдалося "створити нову Україну".

"Однак Росія спробувала запобігти тим змінам, яких вимагав народ України", - підкреслила Хейлі.

За словами постпреда США, Росія анексувала Крим, а також організувала і фінансувала сепаратистів на сході України. У підсумку це "призвело до руйнівного безглуздого конфлікту, що забрав десять тисяч життів".

На думку Хейлі, указ президента РФ Володимира Путіна про визнання "нашвидкуруч виготовлених" паспортів та інших незаконних документів, які проросійські сепаратисти роздають в Донецьку і Луганську, стало новим ударом по мирному врегулюванню на сході України".

Хейлі закликала "поважати суверенітет України та її територіальну цілісність, повністю виконати зобов'язання за мінськими угодами та припинити окупацію Криму".

Також вона заявила, що співпраця з Росією не може здійснюватися за рахунок безпеки "європейських друзів і союзників" Вашингтона.

Ніккі Хейлі підкреслила, що США і ЄС планують зберігати санкції поки Москва не виконає зобов'язання в рамках мінських домовленостей. Санкції, пов'язані з Кримом, за її словами, будуть діяти поки Росія не поверне контроль над півостровом Україні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що президент України Петро Порошенко закликав посилити санкції проти Росії за визнання "паспортів" так званих "Донецької/Луганської народних республік".