ua en ru

Поставки нафти з Росії в Європу в 2012 р. можуть перевищити 85 млн т в рік, - експерт

Поставки нафти з Росії в Європу в 2012 р. можуть перевищити 85 млн т в рік. Про це в інтерв'ю виданню "Комерсант-Україна" заявив власник цінового агентства Argus Едріан Бінкс.

"Поставки з Росії в Європу тільки збільшуватимуться. Наступного року після запуску трубопроводу БТС-2 вони можуть перевищити 85 млн т в рік. З часом у Urals є дуже серйозні шанси стати ціновим еталоном в Європі. Я особисто хотів би, щоб це відбулося якнайскоріше. Проте західні компанії, що працюють на Північному морі, не зацікавлені в перетворенні Urals в бенчмарк. Їх влаштовує поточна ситуація, де вони фактично контролюють ціноутворення, будучи одночасно операторами поставок сировини з північноморських родовищ і крупними покупцями цієї нафти. Але у міру зростання експорту Urals і розвитку інфраструктури позиції цього сорту на ринку тільки зміцнюватимуться. Так, наприклад, створення в Роттердамі великого нафтотерміналу для російської нафти сприятиме розвитку ринку нетанкерних партій Urals на умовах fob, що збільшить ліквідність і створить надійну основу для розвитку торгівлі похідними інструментами", - сказав Бінкс.

Він додав: "Сьогодні Urals вже привабливіша для європейських НПЗ, ніж, наприклад, північноморська нафта Forties. Російський сорт дозволяє отримувати більше затребуваних ринком середніх дистилятів і менше нафти, що не має попиту. Сподіваюся, що з часом ціни на нафту в Європі розраховуватимуться відносно найбільш представницького сорту - російської Urals".