ua en ru

МЗС спростовує заяву посла Сирії про участь громадян України у війні на боці опозиції

Посол Сирії в Україні Мохамед Саід Акіль заявляє про участь громадян України у війні в країні на боці опозиції. Про це він повідомив сьогодні на прес-конференції, передає кореспондент РБК-Україна.

Посол Сирії в Україні Мохамед Саід Акіль заявляє про участь громадян України у війні в країні на боці опозиції. Про це він повідомив сьогодні на прес-конференції, передає кореспондент РБК-Україна.

"На жаль, багато терористів з 83 країн світу, в тому числі з України", - сказав він.

Зокрема, посол не зміг відповісти про чисельність українців, які беруть участь у війні на боці опозиції, однак зазначив, що в основному це кримські татари. "Вони спалюють тіла вбитих бойовиків, тому в таких умовах неможливо вести статистику", - сказав він.

МЗС України вважає безпідставними заяви про участь громадян країни у збройному конфлікті в Сирії. "МЗС вважає заяву Акіля неприйнятною і безпідставною, що не відповідає характеру відносин між народами двох країн. Переконані, що будь-яка така заява має бути підтверджена офіційними достовірними фактами, які в даному випадку відсутні", - йдеться в повідомленні дипломатичного відомства.

Як наголошується, відповідна позиція Києва була доведена до відома Акіля керівництвом МЗС України 4 вересня.

Раніше в МЗС України спростували заяву посла Сирії щодо участі українців у сирійському конфлікті на боці опозиції. "У нас є офіційна нота МЗС Сирії, отримана на прохання нашого посольства в Дамаску, про те, що у них теж немає даних щодо того, що громадяни України брали участь у військових діях", - зазначив директор департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс.

Зазначимо, що голова Меджлісу кримсько-татарського народу Мустафа Джемілєв підтвердив, що в Сирії воюють громадяни України. За словами Джемілєва, один з них загинув - він належав до ісламської екстремістської організації "Хізб ут-Тахрір". Лідер Меджлісу сказав, що особисто знав цю людину, однак засудив участь українців у війні в Сирії.

Збройне протистояння влади і опозиції триває в Сирії з березня 2011 р. Опозиція вимагає відставки Президента країни Башара Асада, звинувачуючи урядові сили в насильстві по відношенню до мирного населення. Офіційний Дамаск стверджує, що під прикриттям демократичних гасел в країні орудують "банди озброєних терористів", підтримувані зарубіжними радикальними угрупованнями ісламістів.

Нагадаємо, згідно з даними ООН, опублікованим в кінці липня 2013 р., кількість загиблих в ході збройного конфлікту в Сирії перевищила 100 тис. осіб.

В останні дні все більш реалістичною стала можливість бомбардування Сирії американськими збройними силами. США і ЄС звинувачують режим Башара Асада в застосуванні проти бойовиків хімічної зброї. Вже розроблено план удару по Сирії. США необхідна санкція ООН.

В ООН до можливої операції ставляться з насторогою. За словами генсека організації Пан Гі Муна, нанесення удару по Сирії буде законним тільки з санкції Ради безпеки ООН або у разі самооборони. При цьому політик зазначив: якщо інформація про застосування хімічної зброї в Сирії підтвердиться, Радбезу ООН потрібно подолати всі внутрішні розбіжності і почати необхідні дії.