ua en ru

Після рішення ОПЕК рубль впав до історичного мінімуму

Після рішення ОПЕК рубль впав до історичного мінімуму Джерело фото:vedomosti.ru
У четвер, 27 листопада, курс євро вперше в історії піднявся на Московській біржі до психологічно важливої позначки в 60 крб.

У четвер, 27 листопада, курс євро вперше в історії піднявся на Московській біржі до психологічно важливої позначки в 60 крб. На максимумі курс євро досяг рівня 60,82 руб. більше, ніж на рубль, перевищивши рівень закриття попередніх торгів. Одночасно з цим курс долара пробив історичний максимум, піднявшись до 48,26 рубля, що майже на 1,5 руб. вище рівня закриття вчорашніх торгів. На 20:00 мск курс долара досяг позначки 48,56 руб./дол., курс євро - 60,61 руб./євро.

Аналітики пов'язують послаблення рубля з новинами про те, що ОПЕК вирішила не змінювати розмір країнових квот на видобуток нафти. Слідом за цим ціна бареля нафти Brent вперше з вересня 2010 року опустилася нижче 71,52 дол. за барель.

"Судячи з цим рішенням, ціна на нафту піде вниз, а ті максимуми, які курс долара до рубля показав на початку листопада, будуть протестовані вже найближчим часом. Я не знаю, чи вирішить ЦБ ці рівні падіння рубля, наприклад, до 50 руб. за долар, загрозою фінансовій стабільності. Можливо, регулятору доведеться втрутитися, щоб не допустити чергового початку процесу перекладу рублевих вкладів у валюту", - говорить керівник операцій на грошовому і валютному ринку Металлинвестбанка Сергій Романчук.
"Нафту може впасти ще на 10 дол. після рішення ОПЕК не скорочувати квоти на видобуток нафти", - говорить головний економіст по Росії і СНД "Ренесанс Капіталу" Олег Кузьмін. За його словами, це негативна новина як для економіки Росії, так і для рубля, в результаті чого курс рубля може впасти до 50 руб./дол.

Співголова ради директорів ІК "Третій Рим" Андрій Мовчан вважає, що в світі відбувається планомірне падіння цін на нафту до рівня 60-70 дол. за барель. "За моїм прогнозом, протягом наступного року ціна складе 70-75 дол. за барель. Нам належить 15 років дешевої нафти. Головний наслідок для російської економіки - валюта слабшає, оскільки уряд буде балансувати бюджет з допомогою рубля. Розрахувати вартість рубля при падінні цін на нафту дуже легко. Бюджет на наступний рік зверстаний з розрахунку, що нафта буде коштувати 100 дол. за барель, а рубль - 35 руб./дол. Тобто ціна бареля в рублях становить 3500 руб. Відповідно, при падінні ціни до 70 дол. за рубль повинен коштувати 50 руб./дол. З урахуванням інфляції курс, при якому повинен балансуватися бюджету, становить 50-55 руб./дол", - каже Мовчан.

Протягом дня курс рубля змінював напрям кілька разів. У ході ранкових торгів курси валют швидко зростали, але в середині дня курси долара і євро різко опустилися по відношенню до рубля. Протягом хвилини валюти подешевшали майже на рубль: на мінімумі вартість долара знизився до 46,7 руб., що на 68,8 коп. нижче за рівень закриття попередніх торгів, а вартість євро - до 58,2 руб., що на 1,01 руб. нижче вчорашнього закриття.

"Причини стрибка незрозумілі. З урахуванням майбутніх свят [у США - День подяки] не очікувалося, що торги будуть активними. З ранку пройшло угод приблизно на 3 млрд, однак у момент стрибка угода була приблизно на $200 млн, що досить багато для такого ринку. Не виключено, що трейдер просто виконував чиєсь клієнтське доручення", - пояснює РБК керівник трейдингу на валютному ринку БКС Олександр Мюльбергер.