ua en ru

Порошенко наказав демілітаризувати недобудований крейсер "Україна"

Порошенко наказав демілітаризувати недобудований крейсер "Україна" Фото: ракетний крейсер "Україна"

Відповідний проект без зауважень уже погодили Міноборони й "Укроборонпром"

Президент Петро Порошенко підписав указ про демілітаризацію недобудованого ракетного крейсера "Україна", який знаходиться в акваторії Миколаївського заводу імені 61 комунара. Про це заявив перший заступник голови Миколаївської облдержадміністрації В'ячеслав Бонь, передають НікВесті.

"У вас стоїть крейсер "Україна", є указ президента про його демілітаризацію. Якщо зняти озброєння і продати те, що залишиться - там вистачить на компенсацію ваших зарплат, ще й залишиться три рази на стільки ж. Там є корпус і турбіни, вони затребувані", - сказав Бонь, виступаючи на мітингу працівників заводу.

Він додав, що паралельно готується проект постанови Кабінету міністрів про демілітаризацію корабля. За його словами, проект без зауважень уже погодили Міноборони й "Укроборонпром", на черзі - його розгляд у Міністерстві фінансів і Міністерстві юстиції.

Бонь додав, що над проектом постанови Кабміну почали працювати в середині грудня 2016 року.

Згідно з планом демілітаризації, все озброєння й обладнання крейсера передадуть Міноборони, а на продаж виставлять корпус і турбіни.

Як відомо, ракетний крейсер "Україна" вже друге десятиліття стоїть біля причальної стіни ДП "Суднобудівний завод імені 61 комунара", де був побудований у 1984 році на замовлення ВМФ колишнього СРСР. У 1990 році крейсер спустили на воду, в 1996-му його добудова була припинена в зв'язку з відсутністю фінансування. У 2000-01 роках крейсер планувалося ввести до складу ВМС України, однак пізніше була визнана недоцільність такого кроку. Зараз крейсер залишається на балансі заводу-виготовлювача.

Нагадаємо, раніше командувач Військово-морських сил України Ігор Воронченко заявляв, що західні партнери розглядають питання щодо продажу Україні військових кораблів, які у них виводяться з активного складу.