ua en ru

Порошенко пропонує Раді внести змін до Конституції щодо депутатської недоторканності

Порошенко пропонує Раді внести змін до Конституції щодо депутатської недоторканності Фото: Петро Порошенко (РБК-Україна)

Передбачається, що відповідний закон набере чинності з 1 січня 2020 року

Президент України Петро Порошенко пропонує Верховній Раді України внести зміни до Конституції України щодо депутатської недоторканності. Про це свідчить відповідний законопроект №7203, внесений сьогодні до Ради.

"Законопроектом пропонується викласти статтю 80 Конституції України у новій редакції, що скасовує положення, за якими народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність, народні депутати України не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності", - йдеться у пояснювальній записці.

Як передбачається, що закон набере чинності з 1 січня 2020 року.

"Станом на цю годину зареєстрований законопроект за ініціативою 130 депутатів і сьогодні внесений і зареєстрований у ВРУ законопроект під авторством президента про скасування депутатської недоторканості. Жоден з цих законопроектів на сьогодні не має рішення комітету", - заявив голова Верховної Ради Андрій Парубій.

Голова парламенту доручив профільному комітету невідкладно розглянути обидва законопроекти, після чого вони будуть винесені на розгляд у сесійну залу. За словами Парубія, депутатська недоторканість не може існувати у тому вигляді, у якому вона існує зараз.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у Києві сьогодні, 17 жовтня 2017 року, біля будівлі Верховної Ради України розпочався мітинг з вимогою скасувати депутатську недоторканність, змінити виборче законодавство і створити антикорупційний суд.