ua en ru

Порошенко схвалив створення Нацагентства з розшуку активів корупціонерів

Порошенко схвалив створення Нацагентства з розшуку активів корупціонерів Фото: президент України Петро Порошенко

Нацагентство має бути створено і почати свою роботу протягом 3 місяців з дня набрання чинності закону

Президент України Петро Порошенко підписав закон про створення Національного агентства з питань розшуку активів, отриманих від корупційних та інших злочинів. Про це йдеться в повідомленні прес-служби глави держави.

Закон був прийнятий Верховною Радою України 10 листопада 2015 року.

Законом передбачено механізм розшуку активів, які підлягають арешту, їх повернення та управління заарештованими активами, а також визначення правових основ організації та діяльності окремого незалежного органу, відповідального за здійснення такої діяльності.

Згідно із законом, створено Нацагентство - компактний, висококваліфікований орган з широкими повноваженнями, високими гарантіями незалежності і, одночасно, з достатньою кількістю контрольних механізмів з боку фахівців і громадськості, спеціально уповноважений на виявлення, розшук та управління кримінальними активами.

Основними завданнями Національного агентства, зокрема, проведення аналізу статистичних даних, результатів досліджень та іншої інформації щодо виявлення, розшуку та управління активами; здійснення заходів по виявленню, розшуку, оцінці активів, щодо звернення слідчого, прокурора, суду (слідчого судді); ведення Єдиного державного реєстру активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні.

Також Агентство буде брати участь у забезпеченні представництва прав та інтересів України в закордонних юрисдикційних органах у справах, пов'язаних з поверненням активів, отриманих від корупційних та інших злочинів, до України.

Контроль діяльності Національного агентства буде здійснюватися через механізми громадської ради, комісії та зовнішнього контролю (за аналогією з оцінкою діяльності Національного антикорупційного бюро України) та щорічного оприлюднення детального звіту про роботу Агентства у звітному році.

Національне агентство повинно бути створено і почати свою роботу протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим законом.

Законом внесено зміни до законодавства щодо удосконалення режиму спеціальної конфіскації, зокрема імплементації Директиви ЄС від 03 квітня 2014 року 2014/42/EU про арешт і конфіскацію предметів злочинної діяльності і доходів від неї в ЄС, усунення суперечностей у Кримінальному кодексі України щодо застосування спеціальної конфіскації, поверненню в Україну активів, які є предметом злочинної діяльності або придбані в результаті такої діяльності.

Нагадаємо, Петро Порошенко підписав укази про рішення РНБО "ПРО пропозиції до проекту Закону України" Про Державний бюджет України на 2016 рік" по статтях, пов'язаних із забезпеченням національної безпеки і оборони України" про рішення РНБО "Про забезпечення видової інформації державних органів" від 11 листопада.