ua en ru

Енергокомпанія PGE відмовилася від закупівель електроенергії у "Інтер РАО ЄЕС", - джерело

Польська енергокомпанія Polska Grupa Energetyczna (PGE), яка планує побудувати власну атомну генерацію, відмовилася від участі в конкуруючих проектах Балтійської і Вісагінасской АЕС. Більше того, польська компанія не буде закуповувати електроенергію з Калінінградської області, що різко звужує ринок збуту для споруджуваної БалтАЕС. Але в державній "Інтер РАО", що експортує російську електроенергію, поки зберігають надію на ринки Західної та Центральної Європи. Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна".
Найбільша польська енергокомпанія Polska Grupa Energetyczna (PGE) у п'ятницю відмовилася від участі в проектах з будівництва Балтійської АЕС у Калінінградській області і Вісагінасской АЕС в Литві. Говорячи про литовську станції, глава компанії Томаш Задрога заявив: "З урахуванням умов, які на даному етапі виявилися для PGE неприйнятними, і беручи до уваги інші ключові проекти групи, ми вирішили призупинити свою участь у проекті". Крім того, польська компанія вирішила не продовжувати переговори з російською держкомпанією "Інтер РАО ЄЕС" про можливі закупівлі електроенергії, виробленої в Калінінградській області. Джерело, знайоме з ситуацією, стверджує, що PGE вже направила лист "Інтер РАО", в якому також міститься відмова польської компанії від співінвестування будівництва БалтАЕС.
Раніше Вільнюс активно пропонував Польщі і країнам Прибалтики взяти участь як співінвестора в будівництві Вісагінасской АЕС, яку передбачається ввести до 2020 року. Основним інвестором проекту зараз вважається американо-японський консорціум Hitachi-GE, що спеціалізується скоріше на будівництві АЕС, а не на фінансування таких проектів. За даними видання, Hitachi-GE не готова повністю фінансувати проект у Вісагінасі. Проте міністр енергетики Литви Арвідас Сякмокас заявив, що не вважає критичним догляд одного з партнерів.
Відмова PGE від переговорів з "Інтер РАО" ставить питання і про майбутнє Балтійської АЕС потужністю 2,4 ГВт, яку вже почав будувати "Росатом". Держкорпорація має намір зберегти за собою контрольний пакет акцій АЕС, але інші частки планується віддати зарубіжним соинвесторам (основним претендентом вважається італійська Enel). Але станція повинна працювати насамперед на експорт, а внутрішні потреби регіону в електроенергії вже закриває належить тій же "Інтер РАО" Калінінградська ТЕЦ-2 потужністю 900 МВт. Зараз експорт можливий лише в напрямку Литви. Але схема видачі потужності БалтАЕС, розроблена "Інтер РАО", передбачала розширення існуючих перетоків до Литви, а також будівництво транскордонних ЛЕП до Польщі.
В "Інтер РАО" проте заявили, що зберігають плани з експорту електроенергії до Польщі, потужність вставки постійного струму (підстанції на кордоні, що з'єднує дві енергосистеми) може скласти до 600 МВт. Але хто після відмови PGE буде виступати покупцем енергії - не ясно. Джерело, знайоме з ситуацією, відзначає, що в Польщі можна вести переговори і з іншими учасниками ринку. Крім того, "Інтер РАО" не виключає і будівництво підводних ЛЕП, що зв'язують БалтАЕС з Німеччиною.
Відмова PGE від переговорів по прибалтійським атомним проектам пов'язаний з тим, що група має намір побудувати свою власну атомну генерацію. У листопаді компанія оголосила, що визначила три майданчики для першої АЕС на узбережжі Балтійського моря - Хочево, Гонський і Жарновец. Будувати АЕС в Жарновце збиралися ще за часів соціалістичної ПНР, нагадує глава незалежного видання AtomInfo.ru Олександр Уваров, зараз же у Варшаві вивчають можливість спорудження двох атомних станцій, основними претендентами на ці контракти є зарубіжні компанії - Westinghouse, Hitachi-GE, Areva. В "Росатомі" раніше не підтверджували інтересу до польських атомним проектам, держкорпорація зараз зосереджена на будівництві БалтАЕС, першої АЕС в Білорусі, а також на тендері на добудову двох блоків на чеській АЕС "Темелін".