ua en ru

У Польщі створять робочу групу щодо історичного діалогу з Ізраїлем

У Польщі створять робочу групу щодо історичного діалогу з Ізраїлем Фото: Польща

Група продовжуватиме дискусію з Ізраїлем на тему новелізації закону про Інститут національної пам’яті

Речниця уряду Польщі Йоанна Копцінська повідомила, що буде створена робоча група, відповідальна за представлення історії польською стороною. Про це Йоанна Копцінська розказала після зустрічі представників різних центрів влади, передає "Польське радіо".

Зазначається, що ця група продовжуватиме дискусію з Ізраїлем, зокрема, на тему новелізації закону про Інститут національної пам’яті.

"Робоча група займатиметься продовженням історичного діалогу, діалогом про історичну правду, з представниками Ізраїлю. Це результат недільної розмови прем’єр-міністра Матеуша Моравєцького з прем’єр-міністром Ізраїлю", - повідомила вона.

Вона також відзначила, що Польща зацікавлена в діалозі з Тель-Авівом. Як додала, на етапі роботи в парламенті ізраїльська сторона не вносила зауважень до проекту новелізації закону про Інститут національної пам’яті. У ньому передбачається покарання за приписування польському народові злочинів нацизму і комунізму. Критично про новелізацію закону висловилася влада Ізраїлю, зокрема прем’єр-міністр Беньямін Нетаньягу, та міжнародні єврейські організації.

Так, ізраїльська посол у Варшаві Анна Азарі заявила, що її країна дотримується такої ж позиції як Польща і концтабори на польській території називає німецькими нацистськими таборами смерті.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Ізраїль критикує польський законопроект, згідно з яким заборонено називати колишні концтабори на території Польщі "польським табором смерті".