ua en ru

У Польщі депутатам і міністру юстиції надали право призначати суддів

У Польщі депутатам і міністру юстиції надали право призначати суддів Фото: Сейм Польщі (flickr.com/premierrp)

Проти законопроекту виступили опозиційні партії і правозахисники

Парламент Польщі ухвалив законопроект, що наділяє депутатів і міністра юстиції правом призначати суддів без консультацій із представниками судової системи. Про це повідомляє ВВС.

Зазначено, що проти законопроекту виступили опозиційні партії і правозахисники. На думку критиків цієї законодавчої ініціативи, запропоновані нововведення порушують конституційний принцип поділу влади.

Своєю чергою правляча партія "Право і справедливість" підтримує цей закон, стверджуючи, що реформа необхідна через корумпованість судової системи.

Аби законопроект ухвалили, його має підписати президент країни Анджей Дуда. Президент раніше заявляв, що накладе на закон вето.

Противники законопроекту оголосили про проведення акцій протесту в Варшаві в неділю. Опозиція вважає зміни, які пропонують, несправедливими і побоюється, що вирішальне слово в призначенні суддів буде залишатися за правлячою партією, яка домінує в парламенті.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International також висловила незгоду з реформою. Правозахисники заявили, якщо суддів обиратимуть депутати, то вони будуть підконтрольні парламенту, що суперечить демократичним принципам.

Нагадаємо, раніше сенат Польщі ухвалив закон про заборону пропаганди комунізму та інших тоталітарних режимів, згідно з яким відповідні пам'ятники мають бути демонтовані протягом року.