ua en ru

Польща розглядає український націоналізм як загрозу демократії

Президент Польщі Броніслав Коморовський стурбований зростанням популярності націоналістичного руху в Україні, але висловлює надію, що партія "Свобода" зуміє стримувати свої націоналістичні пориви.

"У ситуації, що склалася в Україні, варто зауважити, що партія "Свобода", яка дотримується традицій, які нам не подобаються, які у нас викликають занепокоєння, може себе обмежувати", - сказав Коморовський.

Причиною такої стриманості націоналістів польський Президент вважає прагнення до європейської інтеграції: "Українські націоналісти приходять до розуміння, що не можна узгодити ксенофобські гасла з гаслами європейської інтеграції. Не можна узгодити підтримку польськими сусідами європейського курсу України з антипольськими гаслами".

Однак, судячи з заяв польських лідерів, гасла, що звучать в Україні від представників ВО "Свобода" і "Правого сектора" змусили їх переглянути пріоритети: сьогодні Польща не готова беззастережно підтримувати опозицію, що розділяє націоналістичні цінності.

Позицію польського уряду підтвердив його голова - прем'єр Дональд Туск. На цьому тижні він провів ряд зустрічей з лідерами ЄС, Європарламенту, канцлером Німеччини, Президентами Франції та Швейцарії, главами урядів країн "Вишеградської четвірки". На всіх консультаціях обговорювалося питання допомоги для вирішення політичної кризи в Україні.

Туск підкреслив, що Польща не буде фінансувати конфлікт в Україні: політичну силу, ні якогось конкретного політика. Метою Польщі Туск назвав допомогу Україні в цілому. Ключовим чинником такої допомоги глава уряду вважає формування політичного консенсусу, який стане сьогодні і в майбутньому демократичним способом вирішення конфлікту в країні.

Польща буде допомагати представникам громадянського суспільства в Україні, зазначив Туск. "Але головною метою має бути допомога для досягнення взаєморозуміння таким чином, щоб українці самі могли приймати рішення елементарним згодою між собою", - говорить глава польського уряду.