ua en ru

Повноваження визначати особливі райони Донбасу повернули Раді

Території та населені пункти Донецької та Луганської областей, до яких буде застосовуватися особливий порядок місцевого самоврядування, будуть визначатися Верховною Радою України.

Території та населені пункти Донецької та Луганської областей, до яких буде застосовуватися особливий порядок місцевого самоврядування, будуть визначатися Верховною Радою України. Відповідні зміни в черговий раз внесені у вже ухвалений парламентом закон № 5081 "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей".

"Згідно з цим законом тимчасово, на три роки з дня набрання цим законом чинності, запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, до яких належать райони, міста, селища, села, що визначаються рішенням Верховної Ради України, - йдеться тексті закону.

Нагадаємо, спершу у тексті даного закону, який був оприлюднений на офіційному сайті Ради одразу після голосування нардепів 16 вересня, зазначалося, що райони, міста, селища, села Донбасу, яким надається особливий статус, визначаються рішенням Верховної Ради України.

Проте згодом, 17 вересня у тексті закону з'явилося виправлення, згідно з яким особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей вводиться в межах території, визначеної рішенням керівника Антитерористичного центру при Службі безпеки України.

Пізніше голова Верховної Ради України Олександр Турчинов заявив, що межі територій Донбасу, яким надано особливий статус, все таки будуть визначатися українським парламентом.

Нагадаємо, 16 вересня 2014 р. в ході таємного засідання народні депутати підтримали законопроект № 5081 "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей". За відповідне рішення проголосували 277 народних депутатів.