ua en ru

Поліція вилучила документи, що підтверджують проведення схем у банку "Хрещатик"

Поліція вилучила документи, що підтверджують проведення схем у банку "Хрещатик" Фото: банк "Хрещатик"

ФГВФО пропонував правозахисникам завірені копії, але аргументи фонду були проігноровані

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) повідомив про те, що поліція вилучила в центральному офісі ПАТ "КБ "Хрещатик" оригінали кредитних справ, що підтверджують виведення ліквідних активів з банку перед введенням в нього тимчасової адміністрації. Повідомлення про це опублікувала прес-служба фонду.

Обшук у банку Хрещатик

Свої дії з обшуку та вилучення документів поліція обґрунтувала наявністю рішення Печерського районного суду Києва по справі 757/25537/16-до від 27 травня 2016 року. У рішенні йдеться про те, що необхідно зробити обшук і вилучення документів в рамках кримінального провадження, інформація про який була зареєстрована в ЄРДР 16 березня 2016 року (за місяць до введення тимчасової адміністрації в банк "Хрещатик").


Що в документах банку Хрещатик

В документі йдеться: "Досудовим розслідуванням встановлено, території морода Києва групою невстановлених осіб створено придбано ряд фіктивних суб'єктів господарювання, що зареєстровані номінальних керівників і засновників, які задіяні протиправних фінансових механізмах, спрямованих незаконний переклад безготівкових коштів готівку, зменшення податкового навантаження вітчизняні суб'єкти господарській діяльності та розкрадання державних бюджетних коштів"

За словами Ігоря Костенко, уповноваженої особи фонду на здійснення тимчасової адміністрації, банк готовий надати всі дані, які необхідні поліції для розслідування і притягнення порушників до відповідальності. Він також повідомив, що правозахисникам пропонувалися належним чином завірені копії потрібних їм документів, які їм потрібні, так як оригінали цих справ є основною для проведення майбутньої позовної роботи фонду, тоді як вилучені документи можуть зберегтися, а можуть і ні. Аргументи фонду були проігноровані, йдеться в повідомленні.

зокрема, мова йде про оригінали кредитних справ, які є підтвердженням того, що незадовго до початку роботи тимчасової адміністрації в банку, були реалізовані схеми виведення ліквідних активів.

Відповідно до законодавства країни оригінали кредитних справ повинні зберігатися до повного погашення кредиту і після цього на кілька років ще передаватися в архів. ФГВФО наполіг на тому, щоб вилучення оригіналів документів відбувалося під опис, із заповненням протоколу вилучення і копіювання кредитних справ.

Нагадаємо, раніше ФГВФО повідомляв про обшуки в офісі банку "Хрещатик".