ua en ru

Поліція Греції застосувала сльозогінний газ проти учасників загального страйку

У Греції, де проходить загальний 24-годинний страйк проти антикризових заходів, сталися зіткнення поліції і демонстрантів, передає Reuters. Після того як в Афінах колона з понад 50 тис. осіб пройшла до будівлі парламенту, викрикуючи гасла проти заходів жорсткої бюджетної економії, десятки молодих людей почали закидати співробітників правоохоронних органів камінням і пляшками із запальною сумішшю, у відповідь на що поліція була змушена застосувати сльозогінний газ.

За даними поліції, сьогоднішня демонстрація, організована найбільшими грецькими профспілками ADEDY і GSEE, об'єднуючими більше половини всіх працюючих греків, стала найбільш масштабною акцією протесту з травня 2011 р. Крім того, це найбільший страйк з моменту приходу до влади коаліційного уряду на чолі з прем'єр-міністром Антонісом Самарасом. На вулиці Афін були виведені більше 3 тис. поліцейських для забезпечення безпеки з побоювання, що можуть повторитися події 2012 р., коли у відповідь на схвалення парламентом антикризових заходів незадоволені греки почали громити і підпалювати магазини і банки.

З травня 2010 р. міжнародні кредитори Греції - країни єврозони і Міжнародний валютний фонд - відкрили Афінам дві кредитні лінії на загальну суму 240 млрд євро (110 і 130 млрд євро). Натомість Греція зобов'язалася провести масштабне скорочення держвидатків і реформувати економіку, проте реформи постійно гальмуються через відсутність національного політичного консенсусу.

У вересні 2012 р. "трійка" міжнародних кредиторів Греції (Єврокомісія, ЄЦБ, МВФ) повинна прийняти рішення з питання виділення Афінам чергового кредитного траншу в рамках другої програми фінансової допомоги обсягом 130 млрд євро. На даний момент міжнародні кредитори Афін очікують звіту працюючої в Греції групи аудиторів.

Для отримання траншу влада Греції зобов'язалася в наступні два роки провести скорочення держвидатків майже на 12 млрд євро, причому велика частина економії буде досягнута шляхом урізання зарплат, пенсій і допомог. Також мається на увазі підвищення пенсійного віку до 67 років.

Згідно з даними соціологічного опитування, проведеного агентством MRB з 18 по 20 вересня 2012 р. серед 1003 повнолітніх громадян Греції, переважна більшість греків вважають заходи бюджетної економії несправедливими. Більше 90% опитаних заявили, що заходи бюджетної економії і ринкові реформи несправедливі й призведуть до значного погіршення становища незахищених верств населення. При цьому 67% виступили за збереження євро, а 83% очікують подальших заходів зі скорочення витрат в найближчому майбутньому. 33% опитаних вважають, що вже узгоджені заходи не вирішать економічних проблем країни.
Економіка Греції вже п'ятий рік перебуває в рецесії. Про її жалюгідний стан красномовно говорять і дані по зайнятості: рівень безробіття в країні, згідно з даними за травень 2012 р., досяг рекордних 23,1%, а серед працездатної молоді безробіття становить майже 55%.

Читайте також: Профспілки Греції почали загальний 24-годинний страйк