ua en ru

Підтримка програм енергоефективності дозволить зменшити цифри в платіжках, - "Наш край"

Підтримка програм енергоефективності дозволить зменшити цифри в платіжках, - "Наш край" Фото: Олександр Мазурчак

В "Нашому краї" закликали уряд збільшити витрати на енергоефективність

Для зменшення людьми витрат на оплату комунальних послуг уряд має збільшити витрати на енергоефективність. Про це заявив співголова партії "Наш край" Олександр Мазурчак, коментуючи підсумки опалювального сезону, йдеться в повідомленні прес-служби політсили на сайті "Нашого краю".

Він зазначив, що держава витрачає значно більші суми коштів на фінансування витрат на комунальні послуги, ніж виділяє коштів на зменшення споживання цих послуг.

"Державне агентство з енергоефективності нещодавно відрапортувало, що тільки за один тиждень більше 5 тисяч сімей скористалися "теплими" кредитами. Мова йде приблизно про 20 тис. сімей на місяць. Разом з тим, за даними Держстату, в середньому за місяць в опалювальний сезон за субсидіями звертається понад 400 тис. сімей. Виходить замість того, щоб допомогти людям платити менше, уряд продовжує спалювати бюджетні кошти", – заявив Мазурчак.

Він переконаний, що уряд має надати можливість людям зменшити витрати, оскільки "програмою субсидій в силу різних причин охоплені не всі, хто повинен їх отримувати".

"Більше того, уряд зменшує соціальні норми споживання енергоносіїв. Неважко спрогнозувати, що наступним кроком буде зменшення і інших соціальних норм, що боляче вдарить по одержувачам субсидій", – підкреслив співголова партії “Наш край".

На думку Мазурчака, збільшення витрат на тепломодернізацію будинків принаймні на 10 млрд гривень дасть змогу протягом короткого часу значно зменшити споживання комунальних послуг.

"За офіційними заявами, в цьому році на субсидії передбачено понад 50 млрд гривень. Зрозуміло, що уряд прагне скоротити ці витрати, але це прагнення має реалізовуватися осмислено, з урахуванням можливих соціальних наслідків. Тому ми вимагаємо від уряду збільшити витрати на енергоефективність. Відповідне звернення вже направлено в Кабмін. Зараз, коли завершився опалювальний сезон, найкращий час для підготовки до наступного", – підсумував Мазурчак.

Як повідомлялося, за результатами 2015-2016 років, понад 215 тисяч сімей стали учасниками програми "теплих" кредитів. При цьому на утеплення було залучено понад 2,7 млрд гривень, з них понад 1,16 млрд гривень відшкодовано урядом, повідомило Державне агентство з енергоефективності.

Згідно з інформацією Держстату, в січні-лютому 2017 р. за субсидіями для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг звернулося 870,4 тис. домогосподарств. Кількість учасників Програми житлових субсидій складає 42,3% від загальної кількості домогосподарств України.