ua en ru

PetroChina викуповує у ExxonMobil 25% в проекті розробки родовища "Західна Курна-1" в Іраку

Китайська компанія PetroChina уклала угоду з американською ExxonMobil про викуп у неї 25%-ої частки в проекті розробки іракського родовища "Західна Курна-1". Про це йдеться в повідомленні АТ.

"Входження в проект "Західна Курна-1" вигідно для PetroChina, так як дозволить досягти синергії з іншими проектами компанії в Іраку і допоможе домогтися більш сильної присутності в розвідці і видобутку нафти на Близькому Сході", - зазначає китайська компанія. Сума угоди не називається.

У серпні 2013 р. влада Іраку повідомила, що ExxonMobil погодилася скоротити свою частку в контракті на освоєння "Західної Курної-1" з 60% до 25% на користь " PetroChina " і індонезійської Pertamina (остання викуповує 10%).

В іракському Міністерстві нафтової промисловості уточнили, що " Ексонмобіл " залишається оператором проекту, а частки в контракті тепер розподіляються наступним чином: Exxon - 25%, PetroChina - на 25%, Royal Dutch Shell - на 15%, Pertamina - 10%, держава - 25%.

У минулому році ExxonMobil розглядала можливість виходу з проекту "Західна Курна-1" на тлі конфлікту з Багдадом з приводу інвестицій компанії у видобуток нафти в автономному іракському Курдистані. Одним з претендентів вважався "Лукойл", проте російська компанія відмовилася від викупу частки " Ексон", пославшись на самостійну розробку іншого масштабного проекту - "Західна Курна-2".

Родовище "Західна Курна-1" розташовується в 50 км від південного нафтоперевалочного порту Басра. Доведені запаси нафти складають близько 8,5 млрд бар. В даний час на родовищі видобувається близько 500 тис. бар. в добу.

PetroChina є дочірньою компанією китайської держкорпорації " China National Petroleum Corporation (CNPC).