ua en ru

Перші мобільні групи з ліквідації боргів по аліментах почали роботу в 2 областях

Перші мобільні групи з ліквідації боргів по аліментах почали роботу в 2 областях Фото: виплата аліментів (РБК-Україна)

Мобільні групи займуться ліквідацією заборгованості в Київській та Запорізькій областях

У Київській та Запорізькій областях розпочали роботу перші мобільні групи з ліквідації заборгованості зі сплати аліментів. Про це заявив заступник міністра юстиції з питань виконавчої служби Сергій Шкляр, за дорученням якого і були створені відповідні групи, інформує пресс-служба Мін'юсту.

Зокрема, повідомляється, що ці групи будуть проводити перевірку стану виконання рішень щодо стягнення з боржників аліментів.

"У Київській та Запорізькій областях почали діяти перші мобільні групи по ліквідації заборгованості по сплаті аліментів, які будуть проводити регулярну перевірку стану виконання рішень по стягненню аліментів з недобросовісних боржників в регіонах", - зазначив Шкляр.

У результаті, до кінця лютого, дані перевірки будуть проведені в усіх регіонах України. Також, на даний момент створюються Центральний і регіональні штаби з моніторингу та контролю за станом виконання органами державної виконавчої служби рішень про стягнення аліментів.

"Створення штабів та мобільних груп - послідовне і логічне продовження роботи Міністерства юстиції в напрямку суттєвого покращення в Україні ситуації з виконанням рішень по стягненню аліментів", - додав заступник міністра.

Крім того, зазначив він, буде проведена роз'яснювальна робота серед працівників органів Державної виконавчої служби (ДВС) щодо застосування норм закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості по сплаті аліментів"

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, в Україні, 6 лютого 2018 року, вступив в силу закон про посилення відповідальності за несплату аліментів. Згідно з документом, боржником вважається один з батьків, який не платив аліменти протягом трьох місяців, його дані вносяться до реєстру після звернення іншого батька. Після того, як заборгованість по виплаті аліментів перевищить суму за 6 місяців, боржника обмежуватимуть у праві виїзду за кордон, управління авто, користування мисливською і пневматичною зброєю.

Також, стосовно боржників вводиться адміністративне стягнення у вигляді суспільно корисних робіт на строк від 120 до 240 годин