ua en ru

Перспектива енергозбереження в Україні нереальна, поки не будуть внесені зміни у відповідне законодавство, - Мазурчак

На сьогоднішній день перспектива енергозбереження в Україні не реальна, поки відповідні зміни не будуть внесені в чинне законодавство. Про це заявив в ході засідання координаційного комітету соціального партнерства, організованого компанією ДЕТК перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Олександр Мазурчак, передає кореспондент РБК-Україна.

"Сьогодні ... не буде енергозбереження в Україну, поки ми не вирішимо ряд таких нагальних питань, вирішення яких полягає в законодавчій ініціативі", - заявив Мазурчак.

І додав: "в свій час, 3 роки тому, ми розробили проект закону (Мінрегіон) про енергозбереження будівель. До цього часу цей законопроект лежить у Верховній Раді, не приймається", - сказав Мазурчак.

За словами Мазурчака в документі закладено механізм стимулювання людей до економії енергоресурсів, оскільки в ньому передбачено, що 25% коштів витрачених на енергозбереження будинку будуть компенсовані державою. "Сьогодні немає взагалі ... ніякого стимулюючого режиму. І у людей немає зацікавленості в тому, що б економити ресурси".

Крім того, він зазначив, що чинне законодавство необхідно змінювати серед іншого в питанні надання банками кредитів, організаціям співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) оскільки, "сьогодні не передбачено, щоб ОСББ брала кредит в банках".

Нагадаємо, в КМДА було створено робочу групу з розробки енергетичного плану міста.