ua en ru

Період рецесії на фінансових ринках буде тривалішим, ніж очікується, - банкір

Період рецесії на фінансових ринках буде тривалішим, ніж очікується зараз. Таку думку висловив глава Deutsche Bank Йозеф Аккерман на фінансовій конференції у Франкфурті-на-Майні, передає N-TV.
«Ми повинні бути готові до більш тривалого періоду невизначеності і волатильності... Невизначеність стала новою реальністю фінансової системи. Пройдуть роки, перш ніж вона пристосується до нових умов», - сказав Аккерман.
Він зазначив, що ринки, що розвиваються поступово, починають грати все більшу роль у світовій фінансовій системі, в той час, як Європа ніяк не зважиться на важливі зміни. «Хто міг припустити, що Міжнародному валютному фонду (МВФ) доведеться перевіряти фінанси держави єврозони? Якщо всі ці події не зможуть розбудити європейських лідерів, то я не знаю, що ще має статися, перш ніж вони зроблять необхідні кроки в області реформ», - упевнений глава Deutsche Bank.
Нагадаємо, в ході торгів 9 листопада ц.р. ринкова прибутковість 10-річних держоблігацій Італії перевищила критичну позначку в 7%. Вартість запозичень у 7% розцінюється учасниками ринку як критична: при таких ставках покриття бюджетного дефіциту і гладке рефінансування стікали зобов'язань стає скрутним. Саме після того, як ставки по аналогічних держпаперами Греції, Португалії та Ірландії перевищили 7%, ці країни єврозони були змушені звертатися за міжнародною фінансовою допомогою.
Напередодні Іспанія розмістила нові 10-річні облігації, погодившись на найвищу з 1997 р. прибутковість таких паперів на аукціоні - майже 7% річних. «Це жахливий результат. Вони не зуміли виручити максимальний обсяг коштів при обтяжуючому співвідношенні попиту і пропозиції», - прокоментували підсумки аукціону аналітики британського Lloyds.
Підсумки іспанського боргового аукціону послужили ще одним підтвердженням того, що криза суверенних боргів в єврозоні не вщухає, а лише розгоряється. Крім того, ставки по 10-річним держоблігацій Іспанії на торгах 17 листопада ц.р. піднялися до 6,76% - найвищого рівня з 1997 р., коли в країні ще зверталася національна валюта - песета.