ua en ru

Переміщення економічного центру в Азію стає новою реальністю, - банкір

Переміщення центру світової економічної активності в Азію ставиться новою реальністю. Про це Bloomberg TV заявив президент Deutsche Bank Йозеф Аккерманн.

"Звичайно, для економічних істориків сьогоднішня ситуація може представлятися абсолютно нормальною з точки зору історії людства. Зрештою, центр світової економічної активності спочатку і знаходився в Азії. Однак для європейців і американців, які останні 300 років насолоджувалися своїм місцем під сонцем, переміщення економічного центру в Азію стає новою реальністю», - сказав Аккерманн.

«Хто б міг подумати в 1997 р., трохи більше десятиліття тому, коли вибухнула азіатська боргова криза, що Європа буде звертатися до Азії за фінансовою допомогою? А азіатські офіційні особи будуть в категоричній формі радити європейцям зменшити свою роздуту соціальну державу? Або хто б міг подумати, що Бразилія, яка отримувала допомогу від МВФ ще в 2002 р., буде десятиріччям пізніше пропонувати фінансову допомогу Європі?"

Крім того, Аккерман сказав, що ринкам потрібно буде багато часу, щоб адаптуватися до нової реальності. "Події, що відбулися після літа 2007 р., стали колосальним шоком для ринків і фінансової системи. Системі знадобляться роки, щоб адаптуватися до нової реальності. Тому потрібно очікувати і, що набагато важливіше, готуватися до тривалого періоду підвищеної волатильності і невизначеності на ринках", - вважає Аккерман.