ua en ru

Перед ухваленням закону про столицю треба дочекатися рішення КСУ і Венеціанської комісії, - експерт

Перед ухваленням закону про столицю треба дочекатися рішення КСУ і Венеціанської комісії, - експерт Фото: Верховна Рада (Віталій Носач, РБК-Україна)

Новий закон про столицю можна ухвалювати тільки після рішення Конституційного Суду та за умови перенесення його положень про розділення влади на наступну каденцію міської влади.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на заяву експерту з конституційного права Богдану Бондаренка під час круглого столу в Інституті Горшеніна.

"В тексті Конституції прямо передбачено, що є певна специфіка здійснення місцевого самоврядування в містах Києві і Севастополі. Конституція потенційно говорить про звужене місцеве самоврядування. Якщо ви хочете вирішити це питання, дочекайтесь рішення Конституційного Суду. Якщо ви змінюєте баланс влади в Києві і говорите, що це не політичний інструмент, а так треба, то перенесіть дію цих положень на наступну каденцію міської влади і міського голови. Якщо ви цього не робите і згадуєте про цей законопроєкт, коли треба провести вибори у 2019 році, потім коли треба на когось потиснути, це не є на користь самої ідеї законопроєкту про столицю", - зазначив експерт.

Він нагадав, що у 2019 році депутати Верховної Ради VIII скликання від різних фракцій попросили КСУ заново розтлумачити статті Конституції в частині розподілу та здійснення державної влади і місцевого самоврядування у столиці. Але відповіді досі немає.

"Ви готуєте законопроєкт, в якому розводите повноваження. Ви вважаєте, що з 2003 року [коли КСУ вперше сказав, що головою КМДА може бути призначено лише обраного міського голову] сплинуло багато води? Так у вас є подання 2019 року, яким перед КСУ ставлять те саме питання. Дочекайтесь рішення Конституційного Суду і на його основі ухвалюйте законопроєкт. Ні! Замість цього ми бачимо, що Конституційний Суд іншими штучними моментами блокується, і дати відповідь з цього приводу він не може", - сказав Бондаренко.

Також він вважає, що проєкт потрібно подати на розгляд Венеціанської комісії.

"Законопроєкт є політичним інструментом. Важливі такі обставини у нас часто потрапляли у Венеційську комісію. Я не вважаю Венеційську комісію єдиним мірилом права, але це авторитетний орган, рівновіддалений від усіх політичних сил. Якщо ви хочете законопроєкт про столицю, а не використати його як політичний інструмент похапцем, швидше аби щось зробити, - зверніться до Венеційської комісії. Два, три, чотири місяці почекайте - і питань уже буде менше, якщо ви дійсно впевнені у своїй позиції", - наголосив він.