ua en ru

Партія Берлусконі обговорює кандидатуру на посаду голови коаліційного уряду Італії

Партія "Народ свободи" прем'єр-міністра Італії Сільвіо Берлусконі, який двома днями раніше виразив готовність піти у відставку, почала обговорення кандидатур на посаду голови нового коаліційного уряду країни, а також перспектив проведення позачергових парламентських виборів. Про це повідомив глава парламентської фракції "Народу свободи" Фабріцио Чікітто, передає Reuters. Варто відзначити, що раніше соратники чинного прем'єр-міністра категорично відмовлялися обговорювати перспективу створення уряду національної єдності.
В даний час прихильники Берлусконі вважають, що найбільш вірогідним кандидатом на посаду прем'єр-міністра Італії є колишній єврокомісар з питань конкуренції Маріо Монті. При цьому Чікітто уточнив, що остаточного рішення з цього питання поки не прийнято.
Напередодні Президент Італії Джорджіо Наполітано призначив Монті довічним сенатором (почесна посада в сенаті республіки), що в місцевих ЗМІ інтерпретували як схвалення кандидатури Монті на посаду нового голови уряду країни. Він також заявив, що незабаром після відставки Берлусконі і схвалення закону про фінансову реформу в республіці відбудуться вибори або буде сформовано новий уряд.
Тим часом політична невизначеність в країні негативно позначається на фінансовому секторі і підвищує її боргові ризики. Напередодні ринкова прибутковість 10-річних держоблігацій республіки перевищила 7-процентну відмітку, яку аналітики називають "точкою неповернення", що посилило побоювання інвесторів навколо перспектив подолання європейської бюджетно-боргової кризи. Коментуючи ситуацію в Італії, міністр фінансів ФРН Вольфганг Шойбле заявив, що Риму слід вивчити можливість звернення по допомогу до Євросоюзу.