ua en ru

Парламентська більшість та опозиція погодили законопроекти про боротьбу з корупцією, необхідні ПДВЛ з ЄС, - нардеп

Парламентська більшість та опозиція погодили законопроекти про боротьбу з корупцією, необхідні планом дій з візової лібералізації (ПДВЛ) з Європейським союзом (ЄС). Про це "Комерсант-Україна" заявив народний депутат від партії "Удар" Віктор Чумак.

Так, як стверджують джерела, минулої п'ятниці в представництві ЄС відбулася зустріч депутатів всіх фракцій, окрім Компартії, з європейськими дипломатами, де була досягнута домовленість про голосування.

"Відбулася експертна дискусія, в ході якої ЄС надав свої пропозиції щодо поліпшення цих документів", - зазначив Чумак.

Вчора у Верховній Раді України (ВР) були зареєстровані законопроекти №2802 "Про приведення законодавства у відповідність до стандартів Кримінальної конвенції ООН про боротьбу з корупцією" та №2803, який вводить поняття "спеціальної конфіскації" до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів. Авторами документів є нардепи фракцій Партії регіонів (ПР), "Батьківщина", "Удар" і "Свобода". У пояснювальних записках зазначається, що дані закони необхідно прийняти для виконання Україною ПДВЛ.

У розпорядженні "Комерсант-Україна" маються тексти проектів №2802 та №2803. Перший з них змінює визначення хабара в українському законодавстві.

"ЄС критикував те, що хабаром у нас вважається лише матеріальна вигода, отримана чиновником. ООН вважає хабаром також усілякі преференції, наприклад, для бізнесу", - пояснив народний депутат Павло Петренко ("Батьківщина").

Законопроект визначає, що мова може йти також про преференції для третіх осіб - вводиться кримінальне покарання держчиновників за "ухвалення пропозиції, обіцянки або отримання неправомірної вигоди для себе або третьої особи за вчинення чи невчинення якихось дій з використанням службового становища в інтересах того, хто пропонує (чиновнику) таку вигоду чи в інтересах третьої особи".

Документ також видаляє ряд статей адміністративного кодексу (АК) про "порушення обмежень використання службового становища" - ці дії будуть криміналізовані.

Законопроект №2803 вводить термін "спеціальна конфіскація".

"Раніше чиновники передавали незаконно отримані кошти своїм родичам або переписували на них активи, і вони після вироку не підлягали конфіскації. Спеціальна конфіскація дозволить вилучити навіть майно родича, якщо суд доведе, що воно було куплено за хабар", - розповів Петренко.

В урядовому пакеті документів, пов'язаних з ПДВЛ, був також законопроект про кримінальну відповідальність юридичних осіб. Кабмін пропонував ввести жорсткі санкції - аж до ліквідації юрособи, викритого в корупції. Такими юрособами є також політичні партії, що викликало побоювання депутатів.

Однак, як відзначають експерти, навіть прийняття всіх трьох законів не означатиме прогресу у виконанні ПДВЛ. У розпорядженні "Комерсант-Україна" опинився лист організації "Європа без бар'єрів" комітету з питань євроінтеграції, де перераховані ключові закони, необхідні в рамках першої фази ПДВЛ. У їх числі - закон "Про національне корупційне бюро", зміни до законів про єдиний державний демографічний реєстр і про протидію дискримінації.

Читайте також: ПР сподівається, що опозиція підтримає законопроекти, необхідні для євроінтеграції