ua en ru

Парламент Словаччини вирішив скасувати депутатську недоторканність

Парламент Словаччини вніс сьогодні зміни до Конституції країни, які мають на меті скасувати недоторканність депутатів від кримінального переслідування, передає радіо "Свобода".

За законами про конституційну зміну і про зміну кримінального кодексу, поліція в разі потреби зможе розпочинати слідство у справі депутата без погодження з парламентом, однак, щоб узяти депутата під варту, потрібно буде, як і досі, отримувати згоду парламенту.

Після набуття цими змінами чинності єдиним, за що депутатам лишиться імунітет, будуть їхні виступи в парламенті та його органах і голосування, причому і після закінчення мандату.

Щодо скасування депутатської недоторканності дійшли згоди провладні й опозиційні політики, таким чином за ухвалення нового закону проголосували одноголосно всі 144 присутні зі 150 членів словацького парламенту.

Недоторканність від адміністративного переслідування словацькі депутати зняли з себе ще раніше.

Водночас сьогодні депутати не стали знімати недоторканність від кримінального переслідування суддів. Над цією зміною збираються почати працювати восени, заручившись спершу згодою самих суддів.

Зміна до Конституції Словаччини має набути чинності 1 вересня - символічно у день, коли Словаччина відзначатиме 20-ліття ухвалення Конституції.

Зазначимо, на думку лідера Партії регіонів Олександра Єфремова, в Україні позбавлення депутатів недоторканності де-факто можливо не раніше 2013 р.