ua en ru

Парламент ратифікував Паризьку хартію

Парламент ратифікував Паризьку хартію Фото: ВР ратифікувала Паризьку хартію щодо стримування зростання глобальної середньої температури

Хартія спрямована на підвищення здатності адаптуватися до несприятливих наслідків зміни клімату

Верховна Рада України ратифікувала Паризьку хартію. За відповідний законопроект №0105 проголосували 279 нардепів, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, хартія була укладена в Парижі (Франція) 12 грудня 2015 року на 21-й Конференції сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату та підписана від імені України 22 квітня 2016 року в Нью-Йорку (США). Воно набуває чинності на 30-й день від дати, коли не менше 55 сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, на частку яких, за оцінками, припадає у сукупності не менше 55% загальних глобальних викидів парникових газів, здали на зберігання свої ратифікаційні грамоти.


Паризька хартія спрямована на стримування зростання глобальної середньої температури значно нижче 2 градусів понад індустріального рівня і докладання зусиль з метою обмеження зростання температури до 1,5 градуса понад доіндустріального рівня.

Хартія також спрямована на підвищення здатності адаптуватися до несприятливих наслідків зміни клімату, а також сприяння опірності до зміни клімату та низьковуглецевого розвитку таким чином, щоб не ставити під загрозу виробництво продовольства.

"Головним аргументом для ратифікації такої хартії є той факт, що питання скорочення викидів парникових газів для України коштує в одній площині зі зменшенням частки використання викопного палива, забезпечення енергонезалежності країни, диференціації поставок енергоресурсів та сталого розвитку країни в цілому. Ставши Стороною Хартії, Україна сама буде визначати для себе зобов'язання за рівнем викидів парникових газів з урахуванням її соціально-економічного розвитку та фінансових можливостей", - підкреслюється в пояснювальній записці.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Рада сьогодні розгляне питання ратифікації Паризького хартії по клімату.