ua en ru

Парламент планує удосконалити механізм використання масивів с/г земель

Парламент планує удосконалити механізм використання масивів с/г земель Ілюстративне фото (УНІАН)

Очікується, що прийняття відповідного законопроекту сприятиме запобіганню рейдерства

Верховна рада підтримала за основу в першому читанні законопроект №6049-д "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні", передає кореспондент РБК-Україна.

Законопроект у першому читанні підтримав 251 парламентар.

Зокрема, документом пропонується комплексне вирішення питання використання масивів земель сільськогосподарського призначення та ряду пов’язаних з цим проблем. Проект пропонує більш дієвий альтернативний механізм вирішення питання оптимізації землекористування в межах масиву, запобігання рейдерству, усунення "шахматки" та сприяння розвитку зрошення.

Проектом закону передбачається визнати комунальною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст землі колективної власності тих колективних сільськогосподарських підприємств, які ліквідовані. Планується надати можливість загальним зборам членів колективних c/г підприємств, паювання земель у яких завершилось, до 2020 року перерозподілити між собою (допаювати) залишок c/г угідь та передати землі несільськогосподарського призначення до комунальної власності.

Відповідно до законопроекту, органам місцевого самоврядування надається право тимчасового розпорядження землями колективної власності шляхом передачі їх в оренду до моменту держреєстрації права власності на них.

Також планується надати органам місцевого самоврядування з 2020 року право звертатись до суду із заявою про передачу до комунальної власності земділянок колективної власності в порядку визнання майна безхазяйним (із встановленням права власників невитребуваних (нерозподілених) земділянок, які з поважних причин пропустили строк виділення їх в натурі (на місцевості), безоплатно одержати ділянки із земель комунальної власності.

Крім того, проектом визначається порядок проведення інвентаризації масиву земель Державного земельного кадастру.

Документом встановлюється обов’язковість відшкодування витрат на зрошення масиву земель сільськогосподарського призначення землекористувачу, якому належать на праві власності або передані йому в користування (оренда, суборенда, емфітевзис) не менше 75 відсотків площі ділянок, розташованих у масиві.

Законопроектом планується надати можливість фізичним та юридичним особам використовувати земділянками під лісосмугами та іншими захисними насадженнями на праві оренди, право на яке буде набуватись без проведення земельних торгів.

Також визначається порядок встановлення земельних сервітутів для розташування меліоративних систем.

Крім того, проведено чітке розмежування правового статусу земель під польовими дорогами, всередині масиву земель с/г призначення та польовими дорогами, які обмежують самі масиви. При цьому встановлено, що можуть бути передані в оренду тим, хто використовує земельні ділянки масиву, виключно ті польові дороги, що перебувають всередині масиву, польові дороги, які обмежують його, залишаються землями загального користування.

Документом виключено можливість зміни площі земельних ділянок при проведенні інвентаризації масиву земель сільськогосподарського призначення.

Нагадаємо, парламент підтримав за основу в першому читанні законопроект №7060 "Про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення та розвитку сімейних фермерських господарств та припинення корупційних зловживань в сфері розпорядження землями державної та комунальної власності".